GGD West-Brabant
Geplaatst op: 19-04-2019 om 10:56 uur
Laatst gewijzigd op: 19-04-2019 om 11:04 uur

GGD West-Brabant ondertekent manifest ‘Op weg naar een Rookvrije regio’

GGD West-Brabant ondertekende onlangs het manifest ‘Op weg naar een Rookvrije Regio’ van het samenwerkingsverband ‘Verbonden in Zorg’ (huisartsen, ziekenhuizen, laboratoria, patiënten, verzekeraars, gemeenten, apothekers, GGZ, GGD en VVT-organisaties in de regio Breda). Hiermee geven de organisaties aan zich de komende jaren in te zetten voor een rookvrije organisatie. GGD West-Brabant is een van deze organisaties.

Roken is in Nederland een van de belangrijkste doodsoorzaken. In 2015 overleden naar schatting 19.244 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken. Roken is de belangrijkste oorzaak voor longkanker, COPD, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker en mondholtekanker. Roken wordt ook geassocieerd met veel andere aandoeningen, waaronder ademhalings­- en luchtwegproblemen, aandoeningen aan hart­ en vaatstelsel en suikerziekte.

Actie

‘Niet roken moet normaal gaan worden’, vinden de organisaties van Verbonden in Zorg. ‘Zeker waar kinderen zijn en mensen komen om beter te worden’. Hiermee zet Verbonden in Zorg een positieve beweging in gang. De kern van het manifest is dat de organisaties die het ondertekenen, laten zien dat ze zich de komende jaren ervoor inzetten dat hun organisaties rookvrij worden. Iedere organisatie richt zich op zijn eigen terrein en op zijn eigen medewerkers en iedere organisatie brengt de niet-roken norm mede mét dit manifest onder de aandacht van zijn patiënten/burgers. Iedereen op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo.

GGD West-Brabant gaat de komende jaren de organisatie rookvrij maken