Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersVaccinerenVaccinatie op MaatKinkhoestvaccinatie voor werknemers
Publicatiedatum: 14-08-2021 om 09:01 uur
Laatste update: 18-08-2021 om 13:51 uur

Kinkhoestvaccinatie voor werknemers

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Heb je op je werk direct contact met kinderen tot een half jaar oud? De Gezondheidsraad adviseert dan een vaccinatie tegen kinkhoest om deze kinderen te beschermen tegen kinkhoest. Je kunt de vaccinatie – op eigen kosten of in overleg met je werkgever – krijgen bij de GGD. Hiervoor kun je een afspraak maken bij de ons vaccinatiecentrum.

Baby’s krijgen de eerste vaccinatie als ze 6-8 weken oud zijn. De eerste paar maanden zijn ze hierdoor (nog) niet volledig beschermd tegen kinkhoest. Als je met jonge baby’s werkt kun je kinkhoest overbrengen naar de baby’s.

Vaccinatie tegen kinkhoest voorkomt dat je kinkhoest krijgt. Je kan de ziekte dan ook niet meer overbrengen. Kinkhoest verloopt bij gezonde volwassenen meestal mild. Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie dus niet direct nodig. Het is wel nodig om de kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd.

Veel gestelde vragen over kinkhoestvaccinatie voor werknemers

  • Kinkhoest, de ziekte

    Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

    Ondanks vaccinatie in Nederland komt kinkhoest toch regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Gevaccineerde kinderen krijgen doorgaans alleen milde klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen door hoesten wel baby’s besmetten.

  • Is 1 vaccinatie tegen kinkhoest voldoende?

    De kinkhoestvaccinatie biedt geen levenslange bescherming. Daarom moet de vaccinatie tegen kinkhoest periodiek worden herhaald. De Gezondheidsraad adviseert om werknemers eens in de vijf jaar vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.

  • Is het vaccin veilig?

    Ja, het vaccin is veilig. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over. Behandeling is niet nodig. De GGD gebruikt Boostrix Polio®. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Een los kinkhoestvaccin is niet verkrijgbaar.

  • Wat kost de vaccinatie?

    Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 51,00 dit is inclusief consultkosten.

    Wordt vaccinatie vergoed?

    Vooralsnog wordt het vaccin niet gratis verstrekt. Vraag het dus even na bij je ziektekostenverzekering of bij je werkgever.

  • Vragen?

    Heb je nog vragen, dan kun je telefonisch contact opnemen met het vaccinatiecentrum. Je bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via 06 - 12 22 39 09. Bij geen gehoor kunt je de voicemail inspreken en bellen wij je binnen enkele werkdagen terug. Je kunt ook ons contactformulier invullen.