GGD West-Brabant
Geplaatst op: 19-02-2018 om 13:35 uur
Laatst gewijzigd op: 12-09-2019 om 20:02 uur

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Bent u zwanger en wilt u een afspraak maken voor een kinkhoestvaccinatie? Maak dan nu een afspraak bij ons vaccinatiecentrum.

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Baby’s krijgen de eerste kinkhoestvaccinatie als ze 6 - 8 weken oud zijn. Tot die vaccinatie zijn baby's niet beschermd tegen kinkhoest. Vaccineert een zwangere vrouw zich tegen kinkhoest, dan beschermt dat de baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. De beste periode om te vaccineren is tussen week 22 en 32 van de zwangerschap. (Vaccinatie is eventueel mogelijk tot 38 weken).

Advies Gezondheidsraad: een prik minder voor zuigelingen na kinkhoestvaccinatie moeder

Op 18 december 2018 heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest is gevaccineerd, goed beschermd zijn tegen kinkhoest tot de leeftijd van 3 maanden. Het is dan mogelijk het vaccinatieschema voor de baby aan te passen en een prik minder te geven. Bespreek dit met de arts of verpleegkundige tijdens een bezoek aan het consultatiebureau.

Kinkhoest, de ziekte

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ondanks vaccinatie in Nederland komt kinkhoest toch regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Gevaccineerde kinderen krijgen doorgaans alleen milde klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen door hoesten wel baby’s besmetten.

Hoe beschermt het vaccin mijn baby?

Als de zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maakt zij antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Is het vaccin veilig?

Ja, het vaccin is veilig. Uit onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie ook bij zwangere vrouwen een veilige optie voor moeder en kind is. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

De GGD gebruikt Boostrix Polio®. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Een los kinkhoestvaccin is niet verkrijgbaar.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 55,00 - dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen kinkhoest vergoed?

Vooralsnog wordt het vaccin niet gratis verstrekt. Vraag het dus even na bij uw ziektekostenverzekering of bij uw werkgever.

Op 16 juli 2018 werd bekend dat de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren wordt opgenomen in een Rijksprogramma. Dit betekent dat het vaccin dan gratis aan zwangeren wordt verstrekt. Naar verwachting zal dit in het najaar van 2019 ingaan. 

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.

Heeft u nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het vaccinatiecentrum. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via  06 - 12 22 39 09. Bij geen gehoor kunt u de voicemail inspreken en bellen wij u binnen enkele werkdagen terug. U kunt ook ons contactformulier invullen.