GGD West-Brabant
Keuze maken. Meisje op een kruising

Kiezen met je hart of hoofd

Vanuit mijn opleiding Psychologische economie, ben ik geïnteresseerd in de keuzes die mensen maken. Zijn die keuzes rationeel? Meestal niet. Hoe komen keuzes dan wel tot stand? Zo probeer ik ook naar (on)gezond gedrag te kijken. In mijn werk neem ik die psychologische achtergrond mee.

Onderzoek als basis voor gezondheidsvraagstukken

Ik help gemeenten met vraagstukken rondom gezondheid en veiligheid. Gemeenten gebruiken de uitkomsten om een antwoord te vinden op gezondheidskwesties. Dit kan zijn: een overzicht van hoe het er in een bepaalde gemeente voor staat met de gezondheid en veiligheid. Hoeveel mensen drinken er, in welke leeftijd speelt overgewicht, hoe veilig kunnen kinderen buiten spelen etc. En wat kan een gemeente hierin betekenen. Vaak werk je aan grote vraagstukken, wat soms een lange adem vergt. Bijvoorbeeld hoe kunnen ouderen beter zichzelf redden met behulp van e-health? Hoe kunnen professionals beter samenwerken in de jeugdhulp? Ik richt me het liefst op dit soort vraagstukken.

Boeiend presenteren zodat een gemeente er écht iets mee kan

Het samenwerken en betrekken van mensen uit verschillende organisaties in de hele regio, vind ik heel erg leuk. Ook de cijfers op een boeiende, eigentijdse manier presenteren is een uitdaging. Als de gemeente hier blij mee is, vind ik dat een groot compliment.

Er zijn voor elkaar in kwetsbare tijden

Als GGD doen we veel zodat mensen gezond blijven. Ook staan we op voor kwetsbaren, mensen met tegenslag in hun leven. En tegenslag, hoe groot of klein, komen we allemaal tegen in ons leven. Zo begeleidde ik laatst groepsgesprekken over jeugdhulp. Cliënten, professionals, beleidsmakers en bestuurders zaten aan tafel. Door het delen van persoonlijke ervaringen kwam op een mooie manier naar voren dat iedereen persoonlijke verhalen heeft waar kwetsbaarheid een rol speelt.

Binnenkort vertel ik je graag meer over mijn werk in een volgende blog. Wil je nu al meer weten over mijn werk als onderzoeker of wat mijn collega onderzoekers doen? Kijk eens op de onderzoekpagina's van onze website: www.ggdwestbrabant.nl/onderzoek

Plaats reactie

Arthur Rijkers
Arthur Rijkers

Ik werk sinds april 2014 bij de GGD West-Brabant als gezondheidsonderzoeker en kennismakelaar. In onze gemeenten doe ik onderzoek naar ontwikkelingen in het sociaal domein. Mijn focusgebieden zijn: ketensamenwerking, jeugdhulp, ouderen

Plaatsingsdatum
07-01-2019, 14:55