GGD West-Brabant
Samen eten: houdt je langer bij de tijd

Zo helpen eten en drinken om langer zelfstandig te blijven

Hoe fijn is het wanneer je als senior nog zelfstandig woont in je vertrouwde omgeving en je eigen boontjes kunt doppen. Zo lang mogelijk gezond, blij en zelfredzaam blijven; dat willen we allemaal. En wat is nu een slimme manier om ouderen hierbij te ondersteunen? Phyllis den Brok vertelt.

We weten al dat mensen op hogere leeftijd langer zelfstandig en prettig blijven wonen, als ze vooral zélf zoveel mogelijk actief blijven in hun eigen leven. Ik ontdekte dat alle activiteiten rondom eten en drinken zich hier uitstekend voor lenen.

Eten en drinken is méér

Natuurlijk: eten en drinken zijn nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en gezond te blijven. Maar het gaat er ook om dat juist ouderen deze dagelijkse dingen zo lang mogelijk zélf blijven doen. Verzinnen wat je gaat eten, boodschappen doen, het koken voorbereiden, samen koffie drinken; het zijn manieren om fysiek, mentaal en sociaal fit te blijven.

Zélf actief blijven

Ik ontwikkelde een methode rondom het zelf verzorgen van eten en drinken. In de gemeente Bernheze zet ik deze methode in voor het project ‘Langer zelfredzaam!’. Daarin trekken we samen op met ouderen, vrijwilligers, ondersteuners en 1ste lijns hulpverlening zoals thuiszorg en fysiotherapeuten. We vragen altijd: wat vindt u belangrijk om zelf te kunnen blijven doen? Dat is voor iedereen anders: de een wil graag blijven biljarten, de ander wil wandelen of op het kleinkind passen. Vervolgens bekijken we samen hoe het zelf actief zijn bij het verzorgen van het eten en drinken, kan helpen om ook die andere activiteiten te blijven doen.

Ondersteuning op maat

Piet woont al zijn hele leven in het dorp, zijn vrouw overleed een paar maanden geleden. Hij mist haar nog heel erg en hoewel hij haar vaak hielp bij het koken, had hij weinig zin om nu voor zichzelf te koken. De kinderen zeiden: “Pa, laat ‘Tafeltje Dekje’ toch komen, dan heb je elke dag eten en hoef je ook niet met boodschappen te sjouwen.” Een vrijwilliger in het project –ze kennen elkaar van de kaartclub- ging bij Piet op de koffie: ”Door elke dag een boodschapje te doen, blijf je fit Piet! Zullen we dat eens samen doen?”

Buurman prikt een vorkje mee

Na een poosje kreeg Piet de smaak weer te pakken; nadenken over wat hij wil eten is best leuk. Hij maakt er ook een sport van dat de keuken netjes achterblijft na het koken. Piet houdt tijdens zijn wandelingetjes mooi in de gaten wat er gebeurt in het dorp. Zijn buurman – die ook alleen is – prikt af en toe graag een vorkje mee. Maar het leukste is dat Piet weer uitkijkt naar de thuiswedstrijden van de lokale voetbalclub. Daar speelt zijn kleinzoon en die heeft er met opa Piet een enthousiaste supporter bij. Doordat Piet dagelijks zelf actief is met de boodschappen en de maaltijden, blijft hij een fitte supporter-opa!

Waarom ik het project belangrijk vind…

Ik ben blij dat ik dit project kan doen. Hiermee kan ik laten zien dat mensen veel meer mogelijkheden hebben dan zijzelf of hun omgeving denken. Daarnaast zie ik dat ze er blij en gelukkig van worden als ik écht de tijd neem om te kijken wat zij belangrijk vinden in hun leven. Tezamen maakt dat mijn en hun leven beter!

Plaats reactie

 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 13-07-2021 om 23:01
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 03-07-2021 om 09:09
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 30-06-2021 om 22:08
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 12-06-2021 om 04:00
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 05-06-2021 om 22:37
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 03-06-2021 om 05:34
 • Como se llamo esto i am from SPAIN

  Gepost door: killcox op 05-05-2021 om 21:56