GGD West-Brabant
Geplaatst op: 02-09-2018 om 20:48 uur
Laatst gewijzigd op: 27-01-2020 om 15:02 uur

Week van de Publieke Gezondheid 2018

Van 5 tot en met 11 november 2018 organiseren wij de Week van de Publieke Gezondheid. Tijdens deze week hebben wij een aantal zeer interessante en inspirerende bijeenkomsten georganiseerd. Daarvoor nodigen wij u graag uit.

Speelgoedbeurs en een diner voor dak- en thuislozen

Naast de activiteiten op deze pagina organiseren wij speciaal voor kwetsbare doelgroepen een diner voor dak- en thuislozen en een speelgoedbeurs. Hiervoor nodigen wij gericht mensen uit. U kunt zich hiervoor niet aanmelden. 

Programma en aanmelden voor de activiteiten

Hieronder leest u meer informatie over onze activiteiten en vindt u de mogelijkheden om u daarvoor aan te melden. 

Wij zien u graag in de Week van de Publieke Gezondheid!

De GGD als crisisorganisatie

GGD West-Brabant bewaakt, bevordert en beschermt de gezondheid in de regio. Ook tijdens een crisis. Of het nu gaat om een uitbraak van een infectieziekte, een zedenincident met veel maatschappelijke onrust, een grote brand of ander incident waarbij de gezondheid in het geding is.
24 uur per dag staan onze artsen, verpleegkundigen en andere deskundigen paraat en zijn in een crisissituatie direct inzetbaar.

Een grootschalig incident, ramp of crisis bestrijden vergt daadkracht, vakbekwaamheid en handelingssnelheid. Het komt aan op snel omschakelen naar de processen en protocollen die op dat moment van toepassing zijn en die de normale bedrijfsvoering overstijgen. Maximale samenwerking, zowel binnen de eigen organisatie als met de hulpverleners van andere organisaties, is daarbij noodzakelijk.

In deze sessie nemen we u mee in wat de GGD doet wanneer ze te maken krijgt met een crisis.

Wanneer: Maandag 5 november 13.30 - 16.00 uur
Waar: GGD West-Brabant, Doornboslaan 225-227, Breda

Kennisbijeenkomst Monitoring Gezondheid & Veiligheid

Tijdens deze kennisdelingsbijeenkomst lieten wij de volgende nieuwe toepassingen zien.

  • Doorontwikkeling van www.brabantscan.nl op leefomgeving (BROS) en Veiligheidsinformatieknooppunt VIK
  • Ontwikkeling van voorspellend model infectieziekten en veiligheidsscenario’s op basis van datapatronen
  • HealthChain waarbij burgers eigenaar zijn van gezondheidsdata en EASI waarbij bedrijven eigenaar zijn van veiligheidsdata

Download de presentaties:

Groepsgericht werken met dak- en thuisloze jongen. Leren van Rwanda.

Jongeren beschikken over een grote veerkracht. Dit geldt ook voor dak- en thuisloze jongeren. In samenwerking met deze jongeren heeft een samenwerkingsverband van GGD West-Brabant, Surplus Welzijn, SMO Breda, het Annahuis, WijZijn Traverse Groep en Stichting Red een Kind het initiatief genomen voor een nieuwe aanpak om deze veerkracht naar boven te halen. Deze aanpak is gebaseerd op een internationaal toegepaste zelfhulp-methodiek en houdt in dat de jongeren in groepen gaan samenwerken. De groepen managen zichzelf en worden gefaciliteerd door ervaringsdeskundigen en professionals.

Na twee jaar hebben we een mooi basisprogramma ontwikkeld en zijn we bekendheid gaan geven aan de aanpak onder jongeren en relevante partners. Het is echter een uitdaging om de eerste groepen te laten ontstaan. Over deze uitdaging en de mogelijke oplossing willen we graag met u in discussie treden: Past de methodiek van Power2Us volgens u bij kwetsbare jongeren en hoe kunnen Power2Us groepen ontstaan?

Wanneer: Dinsdag 6 november van10.00 - 12.00 uur
Waar: Breda (exacte locatie volgt)

Overeind! Een toneelstuk over de impact van mantelzorger zijn

Hoe zou het zijn als je ineens voor je partner moet zorgen? Zou jij je moeder in huis nemen als ze niet meer zelfstandig kan wonen? En hoe blijf je zelf overeind als je intensief zorgt voor een ander?

‘Overeind’ maakt de dilemma’s en zorgen waar mantelzorgers mee te maken krijgen voelbaar. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers. ‘Overeind’ is speciaal gemaakt voor mantelzorgers en hun omgeving en voor professionals op gebied van beleid en zorg. Denk aan mantelzorgbijeenkomsten, congressen of trainingen voor zorgprofessionals en voor beleidsmedewerkers in de zorg of bij de gemeente.

Eén van de thema’s in de voorstelling is omgaan met dementie. Dat maakt de voorstelling ook bijzonder geschikt voor Alzheimercafé’s of bijeenkomsten rondom dementie.

De voorstelling is geschikt voor iedereen die wel eens voor iemand zorgt!

Na de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen worden eigen ervaringen gedeeld.

Wanneer: Dinsdag 6 november 15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Waar:
Podium Bloos, Speelhuislaan 153, 4815 CD Breda

Laat ons weten dat u erbij bent

Doe de leefomgevingsscan

Ervaar Positieve gezondheidsbevordering vanuit de leefomgeving.

Het Louis Bolk Instituut ontwikkelde een integrale leefomgevingsscan en een model voor Positieve gezondheid en leefomgeving. Hiermee kunnen bewoners en andere stakeholders gezamenlijk verbeteringen in de leefomgeving benoemen die de gezondheid bevorderen. Tijdens de scan maken we een gezamenlijke wandeling door de wijk en komen we in gesprek. Wat waarderen we en willen we zo houden? Waar liggen knelpunten? Wat kunnen we in de leefomgeving veranderen ter bevordering van de gezondheid?

Daarna gebruiken we het model om gezamenlijk vanuit Positieve gezondheid tot een integrale set verbeteringen te komen.

Een unieke en leuke belevenis voor zorgverleners, (beleids-)ambtenaren en wethouders!

Downloads

Schoolpleinen van de toekomst

Elk kind wil spelen op een gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk schoolplein!

Een schoolplein als groene oase is meer dan een schoolplein. Het is een ruimte waar kinderen zich lekkerder voelen. Ze spelen actiever, ontwikkelen zich sociaal-emotioneel beter en het bevordert hun concentratie. Bovendien is een groene oase beter voor het milieu. Regenwater wordt gemakkelijker opgenomen in de ondergrond en het is vaak een geweldige spelaanleiding. In een groene oase groeien planten beter. Droogte en hitte wordt beter opgevangen door de natuurlijke omgeving. Kortom: kinderen spelen er fijner, pesten minder, en zijn rustiger in de klas.

Op 7 november organiseerden we een inspirerende middag over hoe een schoolplein kan veranderen in een groene oase.

Ga je jouw schoolplein ook groener maken? Willen de kinderen een moestuin bijhouden? Of zoek je inspiratie hoe je planten kunt gebruiken als spelelement?
Samen met de Brabantse waterschappen, Jong Leren Eten en provincie geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidie voor het vergroenen van schoolpleinen. Ook komt uitgebreid aan bod hoe je deze subsidie aanvraagt. We presenteren mooie, duurzame voorbeelden die je ideeën geven hoe een schoolplein ingericht kan worden als groene oase. En – héél belangrijk! – hoe je dat regelt samen met de kinderen, ouders en de buurt van de school!

Download de presentaties:

Meer informatie

Workshop 'Een kickstart naar duurzame samenwerking'

In deze workshop krijgt u in 1,5 uur waardevolle informatie over twee veelbelovende initiatieven, die een kickstart geven naar vernieuwing en duurzame samenwerking in Publieke Gezondheid. Wij delen onze ervaringen met de VOORT Innovatie-expeditie en Design Thinking van de Health Innovation School

Naast een kort theoretisch framework, delen we onze ‘lessons learned’en laten we u zien hoe u gebruik kunt maken van deze initiatieven om tot nieuwe oplossingen te komen voor complexe problemen binnen uw eigen organisatie.


Wanneer: Woensdag 7 november 14.30 - 16.00 uur
Waar:
 GGD West-Brabant, Doornboslaan 225-227 te Breda

De Academische Werkplaats als lokale proeftuin

In deze workshop presenteerden we enkele voorbeelden van ‘proeftuin-projecten’ uit de Academische werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Daarin werken de GGD-en in Brabant samen met RIVM, Tranzo en Telos. In Brabant worden door en met de GGD-en toonaangevende innovaties op het gebied van preventie, zorg en welzijn ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Samen met de GGD-en gaan wij na wat deze innovaties opleveren, hoe we ze kunnen verbeteren en wat we ervan leren. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we ouders met lichte opvoedingsproblemen beter ondersteunen, kinderen met overgewicht of psychische problemen eerder en betere zorg bieden, de problemen met verwarde personen in kaart brengen of helpen een rookvrije generatie te realiseren.

Bekijk de presentatie

Weekend van de Mantelzorg

Steunpunt informele zorg Breda (StiB) organiseert op 9 en 10 november het Weekend van de Mantelzorg. Als onderdeel hiervan verzorgen wij een tweetal workshops voor mantelzorgers.

  • Happy Hour
    Gelukkige mensen leven langer. Het is dus goed voor uw gezondheid om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn beschermt ook tegen stress en gelukkige mensen hebben een leuker sociaal leven. 

  • Bent u goed voorbereid?
    Hoe veilig is het bij u in en om het huis? Tijdens deze workshop krijgt u daar inzicht in en leert u hoe de veiligheid kan worden verbeterd. We ronden de workshop af met een leuke en leerzame bingo.

 

Week van de Publieke Gezondheid 2017