GGD West-Brabant
Geplaatst op: 08-04-2020 om 11:55 uur
Laatst gewijzigd op: 08-04-2020 om 12:15 uur

Teststraat coronavirus voor zorgprofessionals

GGD West-Brabant richt een teststraat in bij het stadion van NAC Breda. Vanaf maandag 6 april worden hier zorgprofessionals getest op het coronavirus.

Wie kan komen? 

De teststraat is alleen open voor zorgmedewerkers met klachten in een vitale functie die niet via hun eigen werkgever getest kunnen worden. De zorgmedewerkers moeten voldoen aan de testcriteria van het RIVM. Deze indicatie moet door een arts gesteld zijn. Afspraken worden gemaakt via de werkgever. Het is niet mogelijk om op eigen gelegenheid getest te worden. Informatie voor de (bedrijfs)arts en werkgever is te vinden op www.ggdwestbrabant.nl/coronatestzorg 

Waarom wordt deze teststraat ingericht?

Het kabinet kondigde op 31 maart aan om de testcapaciteit voor COVID-19 (het coronavirus) te gaan vergroten en heeft de GGD-en gevraagd testfaciliteiten voor zorgmedewerkers op te zetten. Om het testen mogelijk te maken, wordt een zogenaamde teststraat ingericht. Zorgprofessionals met klachten die wijzen op corona (koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen, kortademigheid), die patiëntencontact hebben en niet thuis kunnen blijven, kunnen hier vanaf maandag 6 april getest worden. Het gaat hierbij om zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ.

Hoe werkt het?

De indicatie wordt gesteld door de (bedrijfs)arts en aangemeld via de werkgever. Als de test noodzakelijk blijkt, wordt de afspraak gemaakt door de GGD. Zorgprofessionals, die getest mogen worden, komen met eigen vervoer naar de teststraat. De teststraat werkt als een drive-in. Zorgprofessionals die getest worden, leggen in hun auto een rijroute af. Het testen zelf gebeurt vanuit de eigen auto.