GGD West-Brabant
Geplaatst op: 13-02-2019 om 14:24 uur
Laatst gewijzigd op: 18-02-2019 om 15:34 uur

Spetterend handen wassen

“Die blije gezichtjes van de kinderen als ze met water en zeep bezig zijn, geweldig toch!” Lucienne (verpleegkundige infectieziekten) wil basisschoolkinderen beter leren handen wassen. Vieze handen verspreiden veel bacteriën en daardoor worden we ziek. Met schone handen is veel te (over)winnen.

Daarom vroeg het projectteam infectieziekten  aan NHTV-studenten ‘out of the box’ te denken. Basisschoolleerlingen en handhygiëne – dat waren de enige twee kaders die ze meekregen.  En verder een dosis vertrouwen. 

De wasstraat
De studenten bedachten een wasstraat voor de kinderen. Een heus parcours waar je mag spetteren!  Met blacklight om de beestjes op je handen te zien, een grote spons om handen in te zepen, een aquarium met vissen om handen in nat te maken en nog veel meer. 

Groot en klein, iedereen deed mee!
De wasstraat is al getest op een school. Een leerlingenraad zag het nut en had zin om de wasstraat uit te proberen. “Dat kinderen zelf betrokken zijn bij de opbouw van de wasstraat en de organisatie was belangrijk voor het succes. Iedereen was enthousiast die dag, de kinderen, de studenten, de leraren, de verpleegkundigen van de GGD! Wat een samenwerking! Onze wasstraat leek wel een evenement”, vertelt Lucienne. 

Durven om het anders te doen
Was alles dan een succes?  “Er werden wat vraagtekens gezet binnen het team”, zegt Lucienne.  “Zelfs bij mijn collega’s. Op zich logisch want onderzoek laat zien dat een goede handhygiëne aanleren een hele uitdaging is.   Ondanks dat bleef ik vertrouwen houden  om het deze keer anders te doen. De kinderen zijn het bewijs dat het gelukt is, kijk je mee?” 

Geïnteresseerd? 
Inmiddels is het project verder uitgewerkt door de studenten. Nu is het een wasstraat die naar de scholen in West-Brabant toe kan komen. Het is een interactief en vrolijk parcours opgebouwd uit een aantal tenten. Het parcours duurt ongeveer 15 minuten per klas en vindt plaats in de gymzaal of buitenspeelplaats. Meer weten?


Spetterend Handen wassen

Informatie over De Wasstraat