GGD West-Brabant
Geplaatst op: 20-10-2016 om 15:58 uur
Laatst gewijzigd op: 27-01-2020 om 15:02 uur

Hoofdluis

Hoofdluis is op veel scholen een regelmatig terugkerend probleem. Niet gek, want luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. En op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. Vaak controleren en zo snel mogelijk behandelen vormen samen de beste remedie.

Ontwikkelingen

Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen in de omgeving. Dus maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Luis in je haar? Kammen maar!

Het advies is om het haar van iemand met hoofdluis gedurende twee weken dagelijks te kammen met een fijntandige kam. Eventueel combineert u het kammen met een antihoofdluismiddel.

Verder is het belangrijk dat ouders huisgenoten controleren en op school, bij clubjes en vriendjes ook melden dat een kind hoofdluis heeft.

Nieuwe antihoofdluismiddelen

Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt ervoor dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie.

Voorlichtingsfilm hoofdluis

Het RIVM maakte een voorlichtingsfilm met instructies hoe u hoofdluis vindt en kunt behandelden.  

Meer informatie

  • De GGD West-Brabant ondersteunt uw school graag bij de aanpak van hoofdluis en de beschreven maatregelen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg 076 528 24 86
    .