Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 17-08-2021 om 03:36 uur
Laatste update: 30-08-2021 om 10:22 uur

Informatie en tips over het puberbrein

Soms lijkt het alsof je puber alles al kan. Je puber komt verstandig over en kan zich goed inleveren in anderen. Maar schijn bedriegt. Bij veel dingen heeft je puber echt nog hulp nodig. Dit komt omdat het puberbrein nog volop in ontwikkeling is. Onderstaande animatie laat zien hoe het puberbrein eruit ziet en waarom pubers soms rare dingen doen.

Het brein ontwikkelt zich tot je puber tenminste 25 jaar oud is. Voordat het brein ontwikkelt is, kan je niet van je puber verwachten dat hij alles al kan. Je puber heeft bijvoorbeeld nog hulp nodig bij het plannen en bij het maken van verstandige keuzes. En, om de gevolgen van zijn of haar acties te overzien. Maar gelukkig kan je je puber daarbij helpen.

3 tips tijdens de ontwikkeling van het puberbrein

1. Belonen werkt beter dan straffen

Het puberbrein is extra gevoelig voor (korte-termijn) beloning. Je puber belonen werkt dus beter dan je puber straffen. Dit kan ook in de vorm van een complimentje zijn. Benadruk wat je puber goed doet en help je puber waar nodig.

2. Leg uit waarom er regels zijn

Pubers hebben regels en ritme nodig. Dit zorgt ervoor dat zij kunnen experimenteren in een veilige omgeving. Maar je puber heeft jouw hulp nodig bij het begrijpen van deze regels. Pubers kunnen nog niet op de lange termijn denken. Waarom zijn deze regels er? Bespreek dit met je puber. Betrek je puber bij het maken van nieuwe regels. En bij de gevolgen als je puber zich niet aan de regels houdt.

3. Heb begrip voor onverstandig gedrag

Pubers experimenteren en zoeken grenzen op. Dat gaat soms samen met onverstandig of gevaarlijk gedrag. Dit hoort bij de ontwikkeling van het puberbrein. Pubers leren door deze nieuwe ervaringen op te doen. Het is belangrijk dat je als ouder in gesprek blijft met je puber.

Probeer niet gelijk boos te worden als je puber iets doet wat niet mag. Heb begrip voor zijn of haar gedrag. Als je gelijk boos wordt, heb je kans dat je puber de volgende keer niet meer vertelt wat hij of zij heeft gedaan. Luister naar je puber zonder te oordelen. Hoor je dingen die écht niet kunnen? Ga daar dan over in gesprek en zoek hulp als dit nodig is.

Video’s en downloads

Hoe werkt het puberbrein?

Bekijk de aflevering Puberbrein van BreinGeheim (link naar npostart.nl)

Logo Breingeheim

Webinar ‘Je hebt meer invloed dan je denkt’

Bekijk dit Webinar over het puberbrein, de invloed van de omgeving op je kind en het voorbeeldgedrag van anderen.

Waarom doen pubers zo vaak domme dingen?

Bekijk dit filmpje van de Universiteit van Nederland

Wil je meer weten over het puberbrein? En hoe je om kan gaan met pubergedrag?

Download de brochure Puberhersenen in ontwikkeling van de Hersenstichting