GGD West-Brabant
Geplaatst op: 22-03-2016 om 10:42 uur
Laatst gewijzigd op: 20-03-2020 om 09:06 uur

wanneer kom je in aanmerking voor een soa-test?

Momenteel is het niet mogelijk om een SOA test te doen wanneer je geen SOA gerelateerde klachten hebt. Je leest het op de website wanneer dit weer mogelijk is. Heb je wel klachten of ben je gewaarschuwd? Neem dan contact op 0900 369 69 69. Een waarschuwing en klachten zullen altijd telefonisch uitgevraagd worden om te zien of je in aanmerking komt voor een test.
 • Je woont in het werkgebied van de GGD West-Brabant
 • Je loopt een verhoogd risico op een soa, want:
  • je hebt als man seks met mannen
  • je verdient geld met seks
  • je komt uit een gebied waar veel soa's voorkomen (Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribisch gebied)
  • je hebt risicovolle sekspartners
 • Je hebt klachten die wijzen op een soa
 • Je bent jonger dan 25 jaar. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kom je in aanmerking voor een afspraak of een thuistest
 • Je bent gewaarschuwd voor een soa: een directe waarschuwing door een seksueel contact of de GGD

N.B. Een afspraak betekent niet automatisch een volledig soa-onderzoek; het kan zijn dat je na een zorgvuldige intake alsnog naar de huisarts wordt verwezen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een soa-test bij het Centrum Seksuele Gezondheid begint met een vraaggesprek over je seksleven en over eventuele symptomen van soa’s en hiv. Hiermee stelt de arts of verpleegkundige vast welke risico’s je hebt gelopen en welke testen nodig zijn. Sommige mensen kunnen na een chlamydia- en gonorroe test de GGD verlaten; anderen krijgen een lichamelijk onderzoek en/of bloedafname of behandeling.

Ook als je gewaarschuwd bent door een sekspartner, kan het soa-onderzoek zich richten op andere soa's. Zo nodig krijg je snel behandeling en advies hoe je je sekspartners kunt waarschuwen. Als je nog niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B is soms een hepatitis B-test nodig.

Binnen tien dagen zijn de uitslagen bekend en krijg je hierover een sms of e-mailbericht van ons Voor de kosten van het onderzoek en eventuele behandelingen hoef je niet te betalen.

Op zoek naar meer informatie?

Wil je meer informatie over de soa-test? Kijk dan op de website van Soa Aids Nederland.

Bij welke locaties kan ik terecht?

Voor een afspraak kun je terecht bij

de GGD in Breda

de GGD in Bergen op Zoom (Halsteren)

de GGD in Roosendaal

Liever een thuistest?

Ben je jonger dan 25 en wil je liever gebruik maken van een thuistest? Dat kan als je in de regio West-Brabant woont. Na het invullen van een vragenlijst loopt een medewerker van het team Seksuele Gezondheid de lijst met je door om te kijken of je in aanmerking komt voor een thuistest.

Ik wil een soa-test

 
Maak een afspraak: 0900 369 69 69
08:30 tot 17:00 uur