GGD West-Brabant

De drie Brabantse GGD'en lanceerden vanmiddag de Brabantse omgevingsscan (BrOS). De tool moet het voor gemeente en provincie eenvoudiger maken om de gezondheid van inwoners mee te nemen in besluitvorming over de leefomgeving.  Projectleider Wieteke de Vries en gedeputeerde Van Merrienboer lanceerde de Brabantse Omgevingsscan dinsdagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Tilburg. De BrOS werd al voor de lancering door de provincie Noord-Brabant omarmd. In december riep de Provinciale Staten op om de Omgevingsscan nu al te gebruiken.

Gemeenten kunnen vanaf vandaag eenvoudig per wijk zien welke kansen er liggen om de gezondheid van inwoners te verbeteren. Dit is mogelijk gemaakt door cijfers over de leefomgeving te combineren met de gezondheidsbeleving van inwoners via gelaagde kaarten.

“Wij hebben de Brabantse Omgevingsscan ontwikkeld samen met gemeente en andere belanghebbenden,” aldus projectleider Wieteke de Vries van de GGD Hart voor Brabant. “Door deze organisaties actief te betrekken hebben bestaande kennis benut en sluit het resultaat optimaal aan bij de wensen behoeften van gebruikers.”

De Brabantse Omgevingsscan is een initiatief van de drie Brabantse GGD’en en kenniscentrum Telos. De BrOS is vanaf 29 januari beschikbaar via www.brabantscan.nl/bros