GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-03-2021 om 19:16 uur
Laatst gewijzigd op: 30-03-2021 om 20:15 uur

Vaccinatielocatie Breepark (Breda) voorbeeld voor hoger priktempo

Vanmiddag bracht minister Hugo de Jonge (VWS) een werkbezoek aan XL-vaccinatielocatie Breepark in Breda. De inrichting van het vaccinatieproces is hier – samen met experts uit het logistieke vakgebied - zo ingericht dat iedere prikker 60 prikken per uur kan halen. Dat is 3 keer zo veel als op andere priklocaties. Minister De Jonge sprak in Breda met vertegenwoordigers van GGD West-Brabant, logistieke experts en deskundigen van het RIVM en GGDGHOR NL.

Capaciteit van 3000 prikken per dag

De GGD West-Brabant heeft samen met experts uit het logistieke vakgebied een werkwijze ontwikkeld waardoor het priktempo fors is opgevoerd: van 20 naar 60 prikken per uur per prikker. Wij zijn de eerste GGD in Nederland die op deze manier is gaan werken. Ook de nog te openen locatie Breda International Airpoirt is volgens deze werkwijze ingericht. Inmiddels hebben enkele andere GGD-en hun XL-locaties ook al hun vaccinatieproces op deze manier ingericht. Zij gaan hiermee binnenkort operationeel. 

Scheiding administratie van prikken

Belangrijke verbeteringen binnen het proces zijn het scheiden van de administratie van het daadwerkelijk prikken en het flink opschalen van de administratiecapaciteit. Mark van Beers, manager GGD West-Brabant: “In het eerdere proces zaten de prikker en administrator aan elkaar gekoppeld. Pas zodra alle administratieve handelingen klaar zijn, kan de prikker de vaccinatie toedienen. In de nieuwe situatie gebeurt dit los van elkaar en kunnen de prikkers constant blijven prikken. Door ook nog eens de administratiecapaciteit aan de voorkant van het proces te verhogen, worden de prikkers veel efficiënter ingezet en kan hierdoor de priksnelheid fors worden verhoogd.”

Vele voordelen 

In het gesprek dat de minister voerde met onder andere de logistieke experts, werd naar voren gebracht hoe locatie Breepark past in het overall opschalingsplan en werd het voordeel van grote locaties bepleit. “Op grote locaties kunnen we niet alleen makkelijker meer volume draaien, maar ook benutten we de capaciteit van het personeel optimaal. Zeker het schaarse medische personeel”, aldus Jan Fransoo, hoogleraar Operations and Logistics Management bij Tilburg University en TU Eindhoven. 

Logistiek kartrekker van Paul Enders van ASML vult aan: “Belangrijke voordelen zijn dat je solide meerdere vaccinsoorten op één locatie kunt aanbieden, er minder spillage aan het einde van de dag is en de toevoer van de vaccins efficiënter en sneller gaat. Want het scheelt enorm als de vervoerder maar een beperkt aantal grote locaties hoeft te bevoorraden in plaats van heel veel kleinere locaties Je kunt de risico’s zo beter beheersen en je zet personeel zo doelmatig mogelijk is. Dit alles pleit voor een beperkt aantal grote locaties. Dit is ook nog eens mogelijk zonder dat de fijnmazigheid van vaccinatielocaties er te zeer onder leidt.”

Minister onder de indruk

De Jonge heeft met veel belangstelling de kennis en ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan tot zich genomen. “Prachtig wat hier gebeurt; een logistieke puzzel waarbij alles naadloos op elkaar aansluit. Samen met het RIVM en de GGD bekijken we of en hoe deze werkwijze ook bij andere grote priklocaties kan worden toegepast. En dat is nodig, want de komende maanden krijgen we als het goed is de beschikking over steeds meer vaccins. De prikcapaciteit moet daarom fors omhoog. Alleen al bij de GGD gaat het straks om een piekcapaciteit van anderhalf miljoen prikken per week. Dat bereiken we door aan twee knoppen te draaien: meer locaties en betere logistiek.”  

In de loop van het tweede kwartaal worden fors meer vaccins verwacht. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen bereiden zich voor om samen 2,5 miljoen per week te kunnen zetten. Daarvan 1,5 miljoen door GGD. “Het priktempo blijft natuurlijk afhankelijk van de leveringen van de vaccins, maar we zijn er klaar voor!”

Ruimte vrijspelen voor huisartsen

Het straks flink kunnen doorprikken op twee grote locaties in de regio heeft nog een bijkomend voordeel, zo ondervindt GGD West-Brabant. Mark van Beers: “Niet alleen de GGD-en gaan het vaccinatietempo over een paar weken fors versnellen, ook de huisartsen gaan veel prikken zetten. En daarvoor hebben ze niet altijd ruimte in hun eigen praktijk. We hebben diverse huisartsengroepen in onze regio een aanbod gedaan om gebruik te maken van onze faciliteiten en personeel op onze kleinere vaccinatielocaties zoals Amphia Langendijk, Bergen op Zoom en straks ook in Roosendaal en Almkerk. Want daar hebben we door de inzet van twee grote vaccinatielocaties ruimte over. Een aantal huisartsenpraktijken heeft al belangstelling getoond. We gaan met hen aan de slag om te kijken hoe we dit met elkaar kunnen regelen.”

Download hieronder de toelichting op de verbeteringen in het proces door op de afbeelding te klikken.

Verbeteringen in vaccinatieproces