GGD West-Brabant
Geplaatst op: 08-12-2020 om 15:30 uur
Laatst gewijzigd op: 22-12-2020 om 16:51 uur

Gebruik antigeen sneltesten en PCR-testen bij diverse groepen

Momenteel neemt GGD West-Brabant zowel antigeen sneltesten af als PCR-testen. De antigeen sneltest wordt momenteel alleen op de locatie Diaconessenweg in Breda gebruikt. Je kunt niet kiezen welke test je wenst te krijgen als je een testafspraak inplant. Beide testen zijn betrouwbaar en goedgekeurd door de Rijksoverheid. De manier waarop beide tests worden afgenomen kan verschillend zijn, afhankelijk van het soort test en het laboratorium dat de test analyseert. Voor bepaalde groepen zijn er uitzonderingen.

Medische risicogroep en 70-plussers met milde klachten 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kunnen mensen van 70 jaar of ouder die milde klachten hebben, gewoon een antigeen sneltest laten doen. Dit geldt ook voor mensen die tot een medische risicogroep behoren. Mocht de uitslag van de antigeen sneltest negatief zijn dan is een hertest met een PCR-test niet meer nodig. 

Tenzij de klachten erger worden. Neem dan allereerst contact op met je huisarts. Deze bepaalt of een hertest met een PCR-test nodig is.  

Uitzonderingen

Ernstige klachten
Heb je al ernstige klachten? Plan dan niet een afspraak op een van onze testlocaties in, maar raadpleeg jouw huisarts. Deze kan bij jou een test afnemen mocht dat nodig zijn. Voor mensen van 70 jaar of ouder of behorend tot een medische risicogroep heeft de PCR-test de voorkeur bij ernstige klachten. 

Zorgmedewerker
Ben je zorgmedewerker? Dan blijft gelden dat je een testafspraak kunt inplannen via het landelijke prioriteitsnummer 0800-8101. Je krijgt dan gegarandeerd een PCR-test. Maak via dit nummer ook een afspraak voor een hertest als je zich per ongeluk tóch heeft laten testen met een antigeen sneltest. Je doet dit omdat een antigeen sneltest iets minder gevoelig is dan een PCR-test en het voor zorgmedewerkers verstandig is om extra zekerheid te hebben.

Mantelzorgers kwetsbare mensen
Voor mantelzorgers die kwetsbare mensen verzorgen, adviseren wij een PCR-test. Een PCR-test is in de regio West-Brabant te krijgen op de testlocaties Etten-Leur, Raamsdonksveer en Roosendaal. U kunt een afspraak inplannen via 0800-1202 of via coronatest.nl 

Nauwe contacten en huisgenoten zonder klachten
Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest? En heb je geen symptomen. Dan kun je vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact een test doen. Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met jou vastgesteld wat de 5e dag na het risicovolle contact is. Je ontvangt dan een telefoonnummer waarop je de test kunt aanvragen. Dit geldt ook voor mensen die via de app Coronamelder een melding krijgen. Meer hierover lees je in een eerder nieuwsbericht: Coronatest zonder klachten bij GGD West-Brabant | GGD West-Brabant

Voor iedereen geldt: maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan altijd contact op met de huisarts of huisartsenpost.