GGD West-Brabant
Geplaatst op: 01-12-2020 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 03-12-2020 om 19:51 uur

Coronatest zonder klachten bij GGD West-Brabant

Vanaf 1 december test de GGD West-Brabant ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij eerder uit quarantaine.
Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? En heeft u geen symptomen? Dan kunt u vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact een coronatest doen. Bij een negatief testresultaat mag u weer naar buiten en hoeft u de quarantaine niet af te maken.
Het is wel belangrijk dat u alert blijft op coronagerelateerde klachten en gedurende 10 dagen afstand houdt tot risicogroepen. Negatief geteste zorgmedewerkers overleggen met hun werkgever of zij mogen werken. 
Doet u geen coronatest bij de GGD, dan maakt u de voorgeschreven quarantaine van 10 dagen gewoon af.

Vaststelling via bron- en contactonderzoek of CoronaMelder 
  • Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met u vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. U ontvangt dan een telefoonnummer waarop u de asymptomatische test kunt aanvragen.
  • Krijgt u een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is, en welk telefoonnummer u kunt bellen om de testafspraak te maken. Bent u naast de melding ook onderdeel van een bron- en contactonderzoek, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.
Klachten
Krijgt u tijdens de eerste 5 dagen van de quarantaine toch klachten zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts? Dit zijn klachten die kunnen wijzen op het coronavirus. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus). Maak dan direct een afspraak voor een coronatest via 0800 – 1202.