GGD West-Brabant
Geplaatst op: 11-06-2020 om 20:18 uur
Laatst gewijzigd op: 12-06-2020 om 12:47 uur

Studie naar coronavirus onder kappers en horecapersoneel in West-Brabant

De GGD West-Brabant doet een onderzoek naar besmettingen met het nieuwe coronavirus (COVID-19) bij kappers en horecapersoneel in de bediening. Wij zijn op zoek naar deelnemers voor deze studie.

Waarom dit onderzoek?

We onderzoeken besmettingen met het nieuwe coronavirus (COVID-19) bij West-Brabantse kappers en horecapersoneel. Op meerdere momenten wordt onderzocht of antistoffen tegen het coronavirus te vinden zijn in het bloed. Als er antistoffen worden gevonden, betekent dit dat iemand het virus heeft of heeft gehad. Als deelnemers klachten krijgen die mogelijk passen bij COVID-19, worden zij getest op het virus met een keel- en neusuitstrijk. Zo kunnen we zien hoe het virus zich verspreidt onder kappers en horecapersoneel.

Waarom zou ik meedoen? 

Er is nog veel onbekend over het coronavirus. We willen meer te weten komen over verspreiding van dit virus. Met dit onderzoek kunnen we in de toekomst beter bepalen wat belangrijk is, wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak is. Moeten we dan de kappers en horeca beter beschermen, of zijn de maatregelen zoals we die nu hebben al goed? Door deel te nemen aan het onderzoek kunt draag je bij aan het beantwoorden van deze vragen! 

U krijgt tijdens de studie gratis de uitslagen van testen te horen. Zo weet u of u het virus heeft of heeft doorgemaakt. Als u klachten heeft die mogelijk passen bij het virus, ook als deze minder typisch zijn, wordt u gratis getest. 

Wat betekent deelname voor mij?

Iedere volwassene met een beroep in de kappersbranche of horeca in West-Brabant kan meedoen aan het onderzoek, als u direct contact met klanten heeft en in drie maanden tijd minimaal 100 uur als kapper of in de horeca werkt (dat is ongeveer 8 uur per week).

Let op: Bloeddonoren komen niet in aanmerking voor deelname aan deze studie.

Er wordt 2 tot 4 keer een klein beetje bloed (3,5ml) afgenomen. Na ieder bezoek krijgt u de uitslag van uw bloedonderzoek, tenzij u dat niet wilt.

Ook vult u iedere week een korte (5 – 10 minuten) vragenlijst in. Dit kan online. De eerste vragenlijst zal iets langer (15 – 20 min) zijn, omdat we dan wat meer vragen voor u hebben.

Goed om te weten:

  • Deelname is vrijwillig en gratis.
  • Meedoen aan het onderzoek heeft geen gevolgen voor uw werkzaamheden.
  • Uw gegevens worden anoniem verwerkt in het onderzoek.
  • De bloedafname vindt in totaal 2 – 4 keer plaats (in een periode van 3-11 maanden). De bloedafname vindt plaats op de GGD locatie in Breda of Roosendaal. Een bezoek aan de GGD duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Meestal merkt u niets van de bloedafname, maar soms kan de naald wat pijn doen of achteraf een blauwe plek geven. Heel soms worden mensen wat licht in het hoofd bij een bloedafname.

Zitten er verplichtingen aan het onderzoek?

Het onderzoek is vrijwillig. Dit betekent dat u zelf beslist of u meedoet aan het onderzoek. Als u niet mee doet, heeft dit geen gevolgen. Ook tijdens het onderzoek mag u op elk moment stoppen, hier zitten geen consequenties aan vast. Heeft u twijfels of wilt u stoppen? Geef dit dan direct aan de onderzoekers door.

Heeft u vragen of wilt u deelnemen?

Heeft u nog vragen of heeft u interesse om mee te doen?
Stuur uw naam, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres naar cocostudie@ggdwestbrabant.nl.
Wij nemen dan contact met u op.