GGD West-Brabant
Geplaatst op: 16-04-2020 om 20:09 uur
Laatst gewijzigd op: 16-04-2020 om 20:15 uur

Prik tegen meningokokken ACWY voor 14-jarigen

De prikronde voor de prikken tegen DTP/BMR, HPV en Meningokokken ACWY stond gepland vanaf eind maart. Door het coronavirus gaat deze vaccinatieronde niet door. De prikken tegen DTP en BMR voor de 9-jarigen en de HPV-prik voor meisjes van 13 jaar plannen we opnieuw in het najaar 2020. Voor de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY nodigen we jongeren uit vóór 1 juli 2020 voor een individuele afspraak.

Voor de prik tegen meningokokken ACWY nodigt GGD West-Brabant ongeveer 8.000 jongeren uit. Op dinsdag 14 april hebben de eerste jongeren de prik gekregen. We vaccineren de komende ca. 10 weken op 13 verschillende GGD-locaties.

Waarom gaat deze vaccinatie wel door?

Voor tieners is het belangrijk dat zij de prik tegen meningokokken krijgen. Zij hebben nog niet eerder een vaccinatie tegen meningokokken W ontvangen, en lopen daardoor risico op meningokokkenziekte. Ook is belangrijk voor de oudere leeftijdsgroepen die door het inenten van de jongeren (indirect) beschermd worden.

Meningokokken W circuleert nu. Van 2015 tot 2018 was er een stijging van het aantal patiënten met meningokokken W. In 2018 waren er 103 ziektegevallen, waarvan 23 overleden. Het percentage ziektegevallen en overlijden was het hoogst bij 14-24 jarigen. Daarom willen we deze groep beschermen door op 14 jaar de vaccinatie te geven. De bescherming van het vaccin houdt minstens 5 jaar aan.

Hoe geven we deze vaccinatie en waarom nu terwijl we afstand moeten houden?

Deze vaccinatie mag door het coronavirus nu niet plaatsvinden tijdens een groepsvaccinatie. Wij nodigen jongeren daarom één voor één uit op de GGD-locatie om de prik te halen.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Om een grote groep mensen op de locatie te voorkomen, zijn de afspraken ruim gepland. Per kwartier komen er 2 jongeren op de locatie.

Voor alle bezoekers aan onze locaties geldt:

  • Bij hoesten en/of verkoudheidsklachten: kom niet en neem telefonisch contact op om de afspraak te verzetten.
  • Kom op het aangegeven tijdstip, niet eerder of later, om wachttijd en een wachtrij te voorkomen.
  • Er mag maximaal 1 begeleider mee naar binnen. Ook eventuele broertjes, zusjes, vrienden of vriendinnen mogen niet meekomen.
  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen op de locatie.

De GGD-medewerker die de prik geeft, kan geen 1,5 meter afstand houden. Hoe kan de vaccinatie veilig gegeven worden?

Normaal zit de prikker vóór het kind. Nu zit hij of zij aan de zijkant of achterkant terwijl het kind de andere kant op kijkt.

Waarom draagt de GGD-medewerker geen mondmasker?

Degene die de prik geeft, draagt geen mondkapje. Er is sprake van een vluchtig contact, de vaccinatie duurt maar ongeveer 10 seconden. Er is geen sprake van een lichamelijke behandeling waarvoor mondkapjes nodig zijn. Ook mogen alleen mensen die gezond zijn de prik zetten. Het is geen landelijk beleid is om mondkapjes te dragen tijdens het geven van vaccinaties.