GGD West-Brabant
Geplaatst op: 27-02-2020 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 01-04-2020 om 15:47 uur

nieuw coronavirus in Nederland

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekend gemaakt door het RIVM. Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Coronavirus

Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen over het coronavirus. Ook lees je hier wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Afspraak maken voor een test

Geplaatst op: 12-03-2020 om 20:00 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen en de aanpak van het coronavirus op de website website van de Rijksoverheid

Geplaatst op: 01-04-2020 om 15:35 uur
Laatst gewijzigd op: 01-04-2020 om 15:47 uur

Einde updates nieuwspagina

We stoppen met updates van deze nieuwspagina. Volg voor verdere updates over het coronavirus in onze reguliere berichtgeving op onze website, social media en onze speciale coronapagina:

Algemene informatie over het coronavirus
Is er een vaccin tegen het coronavirus?

Nee, er is nog geen vaccin tegen het coronavirus.

Onderzoek werkzaamheid TBC vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Het doel van het voorgenomen onderzoek is om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Wie komt in aanmerking voor vaccinatie tegen tuberculose?

In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders afkomstig uit gebieden waar tuberculose nog veel voorkomt. In Nederland komt tuberculose nog regelmatig in deze bevolkingsgroepen voor. Deze vaccinatie beschermt jonge kinderen tegen de ernstige vormen van tuberculose.

Ik wil mij beschermen tegen het coronavirus. Kan ik deze vaccinatie toch krijgen?

De GGD nodigt volgens de landelijke richtlijn alleen kinderen uit risicogroepen voor tuberculose uit voor deze vaccinatie.

Er is (nog) geen bewijs dat vaccinatie tegen tuberculose werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek zal daar meer inzicht in moeten geven. Tot die tijd mogen we de vaccinatie niet aan anderen personen geven.

Dragen medewerkers handschoenen tijdens een consult?
Onze medewerkers wassen hun handen vóór en na elk contact met water en zeep en/of met handalcohol. Het is tijdens een normale afspraak niet nodig om handschoenen te dragen omdat we met gezonde kinderen werken. Hierin volgen wij de algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM.
Wanneer wordt iemand getest?
Lees op de website van het RIVM wie getest wordt en waarom hiertoe besloten is.
Heb je vragen over je eigen gezondheid?

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

TIP voor scholen: Help leerlingen de juiste handhygiëne toe te passen, maak gebruik van ons interactieve lesmethode 'de wasstraat'.

Heeft mondkapjes dragen zin? | Waar kan ik mondkapjes kopen?

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid. 

Algemene hygiëne is belangrijker: regelmatig handen wassen, hoesten in de elleboog, papieren zakdoekjes.

Bekijk ook het antwoord op de vraag: Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Maatregelen bij coronavirus

Bekijk welke maatregelen jij kunt nemen tegen het coronavirus.

Hoe nemen wij een monster af bij jou thuis?

Veel mensen hebben vragen over de bemonstering tijdens de coronacrisis. In dit filmpje laten wij zien hoe wij een monster bij jou thuis afnemen. De beelden zijn in scene gezet.