GGD West-Brabant
Geplaatst op: 20-06-2019 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 20-06-2019 om 22:13 uur

Warm weer op komst

De komende week belooft het erg warm te worden. Heerlijke temperaturen om in de tuin of op het strand te genieten. Maar te veel hitte is niet goed voor uw gezondheid. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen. Lees daarvoor onze tips om veilig te genieten van het warme weer.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

TIP: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).

TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op de website van het RIVM.  

TIP: Volg de tips op van het KWF: smeren, kleren, weren. Voor uitgebreide info kijk op de website van het KWF.

Houd uw woning koel

Ook in huis kan het aardig warm worden. U kunt dit beperken door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of eventueel airconditioning. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorgt u voor extra ventilatie. Lees meer tips om uw huis zo koel mogelijk te houden

TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe. Lees meer tips in dit bericht van het Rode Kruis.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over zomerhitte of ga direct naar: