GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-06-2019 om 09:49 uur
Laatst gewijzigd op: 06-08-2019 om 13:11 uur

Advies Gezondheidsraad over HPV-vaccinatie

De Gezondheidsraad adviseert om de HPV-vaccinatie voortaan ook aan jongens aan te bieden via het Rijksvaccinatieprogramma. Nu krijgen alleen meisjes een uitnodiging voor de prik. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad de vaccinatie te geven op een leeftijd van 9 jaar en raadt zij aan om een aanvullend vaccinatieprogramma op te zetten voor mensen tot 26 jaar.

Bekijk de video van de Gezondheidsraad hieronder voor uitleg over het advies.

 

De staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, besluit binnen 3 maanden of hij het advies overneemt.

Meer lezen over het advies van de Gezondheidsraad?

Lees het hele advies op de website van de Gezondheidsraad. Ook kun je op deze pagina een kort filmpje met uitleg over het advies bekijken.

Waarom zou een jongen of man zich laten vaccineren?

Naast baarmoederhalskanker, vaginakanker en schaamlipkanker kan HPV ook anuskanker, peniskanker en kanker in de mond en keel veroorzaken. Deze laatstgenoemde vormen van kanker komen de laatste jaren steeds meer voor en kunnen niet in een vroeg stadium worden ontdekt door onderzoek met uitstrijkjes. Deze kankers kunnen voor een groot gedeelte worden voorkomen door vaccinatie tegen HPV. Ook jongens en mannen hebben dus voordeel bij HPV-vaccinatie.
Bovendien biedt vaccinatie groepsbescherming: niet alleen degene die gevaccineerd wordt, is beschermd, maar ook niet-gevaccineerden profiteren mee.

HPV-vaccinatie nog niet gehad?

Meisjes onder 18 jaar die de HPV-prikken nog niet hebben gehad, kunnen deze inhalen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg via 076-5282051.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je de HPV-prik?

Ben je 18 jaar of ouder en wil je de HPV-prik? Dat is mogelijk in overleg met ons en op eigen kosten.

Neem voor meer informatie contact op met ons vaccinatiecentrum