GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-11-2018 om 13:57 uur
Laatst gewijzigd op: 30-11-2018 om 14:20 uur

Nationaal Preventieakkoord ‘Samen een gezonder Nederland’

Op 23 november presenteerde staatssecretaris Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord ‘Samen een gezonder Nederland’.

De landelijke ambities zijn groot, want in 2040 willen de partijen:

  • Een rookvrije generatie: dan is er geen kind meer dat rookt of ooit nog gaat roken. 
  • Dat een kwart minder mensen overgewicht hebben. En dat 40% minder mensen lijden aan ziekten gerelateerd aan obesitas. Zoals diabetes, hart-, vaat-, en leverziekten.
  • Bijna een halvering van het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt. En dat geen zwangere of jongere van onder de 18 drinkt Meer informatie over het Nationaal Preventieakkoord lees je op de website van GGD GHOR Nederland.

Regionale aanpak

Landelijk en in de regio West-Brabant werken we al langer aan de drie thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, met allerlei programma’s en campagnes. Dit heeft al tot mooie projecten en resultaten geleid. Zo zetten wij ons voor een gezond aanbod in school- en sportkantines, kennen we 3 JOGG-gemeenten Roosendaal, Breda en Bergen op Zoom en diverse initiatieven over overgewicht. Daarnaast behaalden al diverse scholen het vignet ‘Gezonde School’, onder andere op de thema’s voeding en bewegen. Op het gebied van alcoholpreventie bieden we op maat programma’s aan. Zo kennen we in Land van Heusden en Altena een traject met jongerenwerk, ouders, voetbalvereniging en gemeente om alcoholgebruik aan te pakken onder jeugd.

Wilt u meer weten over de cijfers roken, overgewicht en alcoholgebruik in onze regio? Bekijk dan deze onze infographics:

Downloads