GGD West-Brabant
Geplaatst op: 04-09-2018 om 14:09 uur
Laatst gewijzigd op: 04-09-2018 om 14:26 uur

Ouders maken gezondere keuzes voor hun kind

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 0-11 jaar 2017 van de GGD West-Brabant. Het onderzoek laat zien dat kinderen in de regio West-Brabant ten opzichte van negen jaar geleden meer zijn gaan bewegen en gezonder zijn gaan eten. Ook zijn ouders zich meer bewust van de schadelijke effecten van roken en alcohol. Zo wordt er minder vaak in het bijzijn van het kind in huis gerookt.

Jeugdmonitor 0-11 jaar uitgevoerd in najaar 2017

De GGD West-Brabant onderzocht in het najaar van 2017 hoe het gesteld is met de leefstijl en gezondheid van kinderen van 0-11 jaar. 6.000 ouders in West-Brabant vulden een vragenlijst in. Met deze gegevens kunnen gemeenten en de GGD gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.

Kinderen sporten meer…

Het percentage kinderen dat minstens 2 keer per week buiten school sport is tussen 2008 en 2017 toegenomen van 33% tot 40%. 46% van de kinderen met hoogopgeleide ouders sport minstens 2 keer per week buiten school t.o.v. 36% van de kinderen van laagopgeleide ouders.

…en eten gezonder

Een groot deel van de kinderen in West-Brabant ontbijt iedere dag (98%) en eet dagelijks een warme maaltijd (91%). Ook eten kinderen vaker groente en fruit. Van de kinderen van hoogopgeleide ouders eet 92% minimaal vijf dagen per week groente en fruit. 80% van de kinderen van laagopgeleide ouders voldoet aan deze norm.

Meeste ouders houden toezicht op online gedrag van hun kind

Van de 8- t/m 11-jarige kinderen in West-Brabant heeft 71% een eigen smartphone of tablet. Het dagelijks beeldschermgebruik van kinderen in deze leeftijdsgroep ligt bij een kwart van de kinderen op meer dan 2 uur. Het merendeel van de ouders maakt met hun kind afspraken over het gebruik van internet en sociale media en praat met het kind over zijn of haar gedrag online.

Ouders meer bewust van schadelijkheid alcohol en roken op jonge leeftijd

Ouders zijn zich meer bewust van de schadelijke effecten van alcohol en roken bij hun kinderen. Dat uit zich op verschillende manieren. Zo wordt er een stuk minder binnenshuis gerookt waar het kind bij is in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens het onderzoek wordt alleen in gezinnen van laagopgeleide ouders nog binnenshuis gerookt (8%). Als het gaat om het percentage ouders dat dagelijks roken onder de 18 jaar acceptabel vindt, zien we een vergelijkbaar verschil tussen hoog- en laagopgeleide ouders (1% vs. 9%).

Bij het alcoholgebruik van kinderen zijn de rollen omgedraaid. 73% van de hoogopgeleide ouders is van mening dat het eerste slokje alcohol mag worden gedronken voor de 18e verjaardag. Van de laagopgeleide ouders is dit 62%.

Meer weten?

Wilt u ook de overige resultaten van de Jeugdmonitor bekijken of de cijfers per gemeente zien, dan kan dat op www.brabantscan.nl.