GGD West-Brabant
Geplaatst op: 06-07-2018 om 09:06 uur
Laatst gewijzigd op: 06-07-2018 om 12:46 uur

Mazelen in Europa: controleer uw vaccinaties voor u op vakantie gaat

In een aantal landen in Europa is er een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Gaat u op reis naar een van deze landen, controleer dan uw vaccinaties en die van uw reisgenoten.

Bent u gevaccineerd tegen mazelen? Dan bent u beschermd.

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heeft u deze vaccinaties gehad dan bent u voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Bent u niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?

Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen.
Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alleen nodig als u heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht u ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeert u bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol.

Kinderen van 6 tot 14 maanden

Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met uw consultatiebureau of het verstandig is om uw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Jonger dan 18 jaar en niet gevaccineerd?

Bent u jonger dan 18 jaar en nog niet gevaccineerd tegen mazelen? Dan komt u in aanmerking voor een vaccinatie tegen de mazelen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze is kosteloos. Neem hiervoor contact op met de afdeling jeugdgezondheidszorg via 076-5282051.

Bent u 18 tot 54 jaar en niet gevaccineerd?

Maak dan een afspraak bij een vaccinatiecentrum (www.ggdreisvaccinaties.nl). Let op: de kosten die hieraan zijn verbonden zijn voor eigen rekening. Personen geboren vóór 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.