GGD West-Brabant
Geplaatst op: 11-06-2018 om 08:52 uur
Laatst gewijzigd op: 11-06-2018 om 09:02 uur

Innovatie: Healthchain van concept naar prototype

In april pitchte Anne Meerdink, van de GGD West-Brabant samen met Tim de Vuijst, van de GGD Hart voor Brabant het Healthchain concept op het Nederlands Congres Volksgezondheid. Dit concept werd de afgelopen maanden in opdracht van GGD ExO en onder begeleiding van Blockchainpilots.nl uitgewerkt met de drie Brabantse GGD’en, GGD Flevoland en GGD Gelderland Zuid.

Innovatie ten top

Met deze Healthchain past de GGD blockchaintechnologie toe. Op dit moment is het concept klaar voor de ontwikkeling van een prototype. De GGD West-Brabant is trots op deze mooie ontwikkeling: “Dit is een prachtig initiatief, blockchaintechnologie heeft de toekomst! Met de healthchain gebruiken we deze nieuwe technologie om mensen regie te geven over hun eigen ingevulde gezondheidsgegevens. We maken het mensen bovendien gemakkelijker om deze data te delen,” aldus Mark van Beers, sectormanager van de GGD West-Brabant.

Hoe werkt het?

De Healthchain kent twee gebruikersgroepen: dataeigenaars (de mensen die de gegevens invullen) en datagebruikers (de onderzoekers van verschillende onderzoeksinstituten). Vul je in de Healthchain een gezondheidsenquête in? Dan krijg je de mogelijkheid om te kiezen welke informatie jij met welke partij tegen welke voorwaarden wilt delen. Na het invullen van de gezondheidsenquête krijg je een digitaal bewijs van dataeigenaarschap en komt jouw data beschikbaar in de Healthchain. Onderzoekers hebben in de Healthchain een herkenbare digitale verwijzing en handtekening. Zij versturen in de Healthchain verzoeken om toegang te verkrijgen tot data. Als dat verzoek voldoet aan jouw voorwaarden, komt jouw data vrij voor onderzoek.

Heb je vragen, wil je meer weten over de Healthchain of wil je graag eens meedenken over de implementatie ervan? Neem dan contact met ons op via a.meerdink@ggdwestbrabant.nl.

Wat is Blockchain?

Heb je nog geen idee wat blockchain is of wil je er graag meer over weten? Bekijk dan dit filmpje (YouTube).