GGD West-Brabant
Nieuws
Geplaatst op: 10-10-2017 om 09:26 uur
Laatst gewijzigd op: 10-10-2017 om 09:58 uur

Tekort aan hepatitis A- en B-vaccin in Europa

Er is een tekort aan hepatitis A en B-vaccin in Europa. Dit komt door een grote vraag naar het vaccin; er is meer vraag naar vaccin dan er wordt geproduceerd. De vaccins die nog op de markt zijn worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis A-vaccin?

  1. Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie ben je minimaal 1 jaar beschermd en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom adviseren we pas een tweede vaccinatie als je een nieuwe reis maakt.
  2. Een serie met het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin bestaat uit 3 prikken. We geven 2 vaccinaties voor de reis. De derde vaccinatie wordt tijdelijk uitgesteld. Wanneer er weer voldoende voorraad is, adviseren we je om de derde vaccinatie te halen.
  3. Het is belangrijk om je handen vaak te wassen op reis, en goed op te letten wat je wel of niet kunt eten. Hierdoor kun je het risico op hepatitis A verkleinen.

Zodra de vaccins goed verkrijgbaar zijn, laten we dit via onze website weten. Lees meer over hepatitis A (besmettelijke geelzucht) op de website van GGD Reisvaccinaties

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis B-vaccin?

Of je in aanmerking komt voor een hepatitis B vaccinatie, is afhankelijk van het risico dat je loopt op reis. Jouw reizigersadviseur doet een risicobeoordeling op basis van jullie gesprek over je reis en reisplannen.

Het verscherpte beleid geldt niet voor de beroepsgroepenvaccinaties. Omdat het gebruik van besmette instrumenten bij bijvoorbeeld het zetten van tatoeages en piercings en onbeschermde seks een verhoogd risico op hepatitis B geeft.

Lees meer over hepatitis B op de website GGD Reisvaccinaties.nl

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen na het lezen van dit bericht? Of wil je aanvullende informatie?
Neem contact op met GGD Reizigerszorg van de GGD West-Brabant.