GGD West-Brabant
Geplaatst op: 24-02-2017 om 11:27 uur
Laatst gewijzigd op: 14-06-2017 om 11:54 uur

Uitbraak hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen

Sinds een aantal maanden zien we in Nederland en in andere Europese landen een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. We adviseren mannen die seks hebben met mannen en naar de World Pride gaan zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en B bij het centrum seksuele gezondheid van de GGD. Ook adviseren wij altijd de preventieve maatregelen tegen hepatitis in acht te nemen.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een acute leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het virus wordt overgedragen via ontlasting van mensen die besmet zijn met dit virus. De verspreiding vindt dan plaats via seksueel contact, voorwerpen of het toilet. Het virus kan direct via de handen of via voedsel in de mond terechtkomen.

Wat zijn de klachten bij hepatitis A?

De klachten bij hepatitis A zijn misselijkheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. De ontlasting kan lichter van kleur worden (de kleur van stopverf) en de urine kan donkerder worden (de kleur van cola). Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen. Deze klachten kunnen enkele weken tot maanden aanhouden. Mensen met hepatitis A kunnen anderen al besmetten een week voordat ze ziek worden. Vooral volwassenen en mensen met een chronische hepatitis B- of C-infectie kunnen van hepatitis A ernstig ziek worden.

World Pride Madrid 2017

Op 23 juni start de World Pride in Madrid, een wereldwijd evenement dat naar schatting door ruim 2 miljoen mensen bezocht zal worden. Vanwege het internationale karakter van dit evenement is de verwachting dat het hepatitis A-virus zich tijdens de World Pride verder zal verspreiden. Dat geldt ook voor andere gay prides en feesten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden en voor (seksuele) contacten.

Vaccinatie

Er bestaat geen medicijn tegen hepatitis A. Bezoekt u de World Pride? Dan kunt u op indicatie een vaccinatie tegen hepatitis A krijgen. Bezoekt u de World Pride en wilt u de vaccinatie, neem dan contact op de verpleegkundige van het centrum seksuele gezondheid van de GGD om te bespreken of u hier voor in aanmerking komt.

Maak een afspraak via  0900 369 69 69.

Preventieve maatregelen

Wij raden in het algemeen aan om altijd te voldoen aan de volgende preventieve maatregelen:

  • Vermijd oro-anaal contact
  • Deel geen seksspeeltjes
  • Gebruik condooms of latex handschoenen bij neuken, rimmen, vingeren, fisten enz.
  • Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor het eten/koken
  • Was je handen met water en zeep voor en na seks (of neem een douche)

 

Lees meer over hepatitis A
Lees meer over soa's voorkomen