GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-03-2016 om 16:35 uur
Laatst gewijzigd op: 26-06-2020 om 17:15 uur

Zomerhitte

Met warm weer genieten de meeste mensen lekker van de zon. Ze gaan er op uit, pikken een terrasje of gaan naar het strand. Maar hitte kan er ook voor zorgen dat u zich níet goed voelt.

Symptomen van oververhitting

Bij temperaturen vanaf 27°C kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid. Bij nog hogere temperaturen kan het lichaam oververhit raken. Deze klachten kunnen daarbij horen:

 • prikkelbaarheid
 • hevige dorst
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • spierkrampen
 • snelle pols
 • uitputting

Drink voldoende

Bij hoge temperaturen koelt het lichaam zichzelf door te zweten. Om goed te kunnen zweten, is het belangrijk om extra te drinken. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht per dag nodig. Als u zich lichamelijk erg inspant nog meer.

Blijf uit de hitte

Zoek de schaduw op. Als u toch in de zon blijft, draag dan een zonnehoedje om een zonnesteek te voorkomen. Bescherm uw huid goed door u in te smeren met zonnebrandcrème.

Doe rustig aan

Span u niet teveel in tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Vooral sporters moeten erg opletten bij hitte. Op Sportzorg.nl vindt u informatie over een zonnesteek of hitteberoerte en hoe u deze kunt voorkomen. Bij een zonnesteek of hitteberoerte is uw lichaam oververhit en voelt u zich erg ziek.

Houd uw huis zo koel mogelijk

Probeer overdag de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. ’s Nachts is het slim om de warmte te verdrijven. Met deze tips wordt het al minder warm in uw huis:

 • Gebruik de zonwering in uw huis van zonsopgang tot zonsondergang. Zonwering aan de buitenkant van de ramen helpt beter dan zonwering aan de binnenkant van de ramen.
 • Ventileer en lucht uw huis óók ’s nachts. ’s Nachts is de lucht koeler en kan deze het huis verkoelen.
 • Zet ramen en/of deuren tegen elkaar open.
 • Lampen en computers geven warmte af. Laat ze zoveel mogelijk uit.
 • Gebruik ventilators of (mobiele) airco’s. Houd bij het ventileren rekening met de richtlijnen van het RIVM in verband met Covid-19. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM
 • Heeft uw huis een plat dak? Dan kan het helpen om het dak nat te maken met een tuinslang of een paar emmers water.

Vragen over omgaan met warmte?

Heeft u vragen over hoe u het beste met hitte kunt omgaan? Neem dan contact met ons op. Met klachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter uw huisarts bellen. Overleg met uw apotheker als u medicijnen gebruikt.

Heeft u een baby? Volg dan deze hittetips

Drinken

Op warme dagen zweet een baby meer. Dan kan hij best wat extra vocht gebruiken! Bij borstvoeding is het voldoende om jouw baby extra aan te leggen. Geef geen extra water uit een fles. Als een kindje teveel water drinkt gaat dit ten koste van de melkvoeding. Je kan altijd vaker aanleggen als jouw kindje daar behoefte aan heeft. Krijgt jouw baby kunstvoeding? Dan kun je bij warm weer wel tussendoor een paar lepeltjes water geven.

Kleertjes aan of kleertjes uit?

Bij het aankleden van jouw baby kun je best uitgaan van wat je zelf draagt. Dus luchtige kleding. Als een baby het te warm heeft, krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes. Dat heet warmte-uitslag. Let daar goed op en zorg dan voor extra verkoeling. Als het heel warm is, kun je het hoofd, de armen en benen van jouw baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.

Slapen

Leg je baby op een koele plek in huis te slapen. In bed is een dun lakentje ruim voldoende. Blijf zoveel mogelijk op koele plekken. Ga liever niet naar buiten op de heetste uren van de dag. Als je toch naar buiten gaat, blijf dan in de schaduw. Vergeet ook niet je baby met zonnebrandcrème in te smeren en zet een zonnehoedje op zijn hoofd.

Buiten zwemmen tijdens warme zomerdagen?

Kijk dan eerst even op www.zwemwater.nl, hier vindt u officieel aangewezen zwemwater. Elk van deze locaties wordt tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober) minimaal 1 keer per maand onderzocht op verontreinigingen en ziekteverwekkers. Is een plas niet meer geschikt om in te zwemmen? Dan volgt een waarschuwing of zwemverbod op deze website. U kunt altijd de meest recente testuitslagen  lezen. Waarschuwingen worden in overleg met de GGD team Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) afgegeven.

Ziek geworden na het zwemmen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over uw gezondheid en zwemwater? Heeft u na het zwemmen last van huiduitslag, jeuk, misselijkheid of maag-darmproblemen en denkt u dat dit te maken heeft met de kwaliteit van het water? Neem dan contact met ons op via 0900 368 68 68 of milieu@ggdgmv.nl. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden!