GGD West-Brabant
Geplaatst op: 31-03-2016 om 14:21 uur
Laatst gewijzigd op: 29-05-2020 om 21:25 uur

Houtrook

Ongeveer één op de vijf huishoudens in Nederland staat een houtkachel of open haard. Deze is veel vervuilender dan bijvoorbeeld een centrale verwarming of elektrische kachel. Ook ín huis komen meer schadelijke stoffen in de lucht door het stoken.
Ik heb last van houtrook in mijn buurt

Wanneer u last heeft van de rook van houtkachels of open haarden kan de GGD met u meedenken over een mogelijke aanpak van het probleem. Wij kunnen u daarnaast uitleggen wat houtrook doet met uw gezondheid.

Praat erover met de stoker

De GGD raadt u aan om eerst met de stoker te gaan overleggen. Eventueel kunt u daarbij buurtbemiddeling inschakelen. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling.

Vaak kan de overlast gemakkelijk worden verholpen door bijvoorbeeld onderstaande stooktips na te leven.

De GGD voert géén metingen uit en kan géén maatregelen afdwingen bij stokers of gemeente. De GGD heeft géén rol in juridische conflicten.
Kan ik ziek worden van houtrook?
Houtrook bevat onder andere fijnstof en roet. Het vervuilt de lucht en zorgt voor roetneerslag.

Rook is altijd ongezond. Voor de stoker en voor de omwonenden. Omwonenden kunnen last krijgen van de geur van de rook. En deze geur kan leiden tot klachten aan de luchtwegen zorgen (hoesten, benauwdheid). Ook kan het tot hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten en vermoeidheid leiden. 

Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn het gevoeligst voor deze klachten. Zelfs als zij worden blootgesteld aan kleine hoeveelheden houtrook, kunnen zij meer en sneller klachten krijgen dan andere mensen.

Stooktips
 • Kies voor een gesloten kachel.
 • Kies een kachel die afgestemd is op de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen.
 • Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
 • Stook niet wanneer bewoners (of omwonenden) last hebben van geïrriteerde ogen, neus, keel of luchtwegen.
 • Stook alleen onbehandeld, droog hout.
 • Stapel de stukken hout in de kachel met genoeg ruimte ertussen.
 • Ventileer de ruimte waarin de kachel staat extra. Zorg voor een volledige luchttoevoer: zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken.
 • Controleer regelmatig of u goed stookt. De vlam in de houtkachel dient helder geel te zijn en niet te flakkeren. Witte of kleurloze rook uit de schoorsteen wijst op een goede, volledige verbranding.
 • Plaats rook- en koolmonoxidemelders in de ruimte waarin u stookt.

Komt u er samen niet uit?

Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

 1. U kunt contact zoeken met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente. De gemeente kan nagaan of de overlast is ontstaan door een bouwtechnisch probleem zoals een verkeerd aangelegd rookkanaal.
 2. Als de veroorzaker in een huurwoning woont, kunt u de verhuurder aanspreken op de overlast.
 3. Ten slotte kunt u een rechtszaak aanspannen. Dit kost vaak veel tijd en veel geld. Ook is het nog maar de vraag wie de zaak ‘wint’. De GGD heeft geen rol in juridische conflicten.
Wat is het standpunt van de GGD?
Rook is altijd ongezond, ook houtrook. GGD’en geven daarom informatie over gezondheid en stooktips. Daarnaast adviseren wij gemeenten en Rijksoverheid ook andere maatregelen te nemen voor preventie van overlast.