GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-11-2019 om 12:01 uur
Laatst gewijzigd op: 17-12-2020 om 14:15 uur

de 22 weken prik, Kinkhoest-vaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Ben je 22 weken of langer zwanger en woon je in het werkgebied van GGD West-Brabant? Dan kun je bij ons een gratis prik halen tegen kinkhoest, waarmee je je baby straks vanaf de geboorte al beschermt tegen kinkhoest. 

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Baby’s krijgen in Nederland een prik tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. De zwangere vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan, die antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. 

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Wie kan de gratis prik komen halen?

Als inwoner van West-Brabant kun je terecht bij GGD West-Brabant, TWB Jeugdgezondheidszorg of JongJGZ en Gezin Breda voor een gratis prik tegen kinkhoest. Je kan de prik halen als je minimaal 22 weken zwanger bent.  

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt je bij ons aanmelden voor een afspraak via ons ouderportaal Mijn kind in beeld.

  • Mijn kind in beeldGa naar www.mkib.nl
  • Log in met je DigiD. Dit kan met een SMS-code of de DigiD-app.
  • Klik na inloggen onderaan op Aanmeldformulier 22 wekenprik zwangere invullen
  • Een aantal gegevens worden al voor je ingevuld. Vul de lege velden aan en klik rechtsonder op Aanmelden.
  • Wij plannen de afspraak in bij je in de buurt. Je ontvangt hierover een mail met datum, tijdstip en locatie.
is het vaccin veilig?

Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, net zoals bij andere inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Combinatievaccin

Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

Heb je nog vragen?

Je mag zelf kiezen of je de prik wil.
Heb je vragen? Neem telefonisch contact met ons op via  076-5282051

Wij geven je graag antwoord en advies, zodat je de juiste keuze voor jezelf en je baby kunt maken.