GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-11-2019 om 12:01 uur
Laatst gewijzigd op: 12-12-2019 om 13:37 uur

de 22 weken prik, Kinkhoest-vaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Ben je op 16 december 2019 22 weken of langer zwanger en woon je in het werkgebied van GGD West-Brabant? Dan kun je vanaf dan bij ons een gratis prik halen tegen kinkhoest, waarmee je je baby straks vanaf de geboorte al beschermt tegen kinkhoest. 

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Baby’s krijgen in Nederland een prik tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. De zwangere vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan, die antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. 

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Wie kan de gratis prik komen halen?

Als inwoner van West-Brabant kun je vanaf 16 december 2019 terecht bij GGD West-Brabant, TWB Jeugdgezondheidszorg of Careyn Jeugd en Gezin Breda voor een gratis prik tegen kinkhoest. Je kan de prik halen als je minimaal 22 weken zwanger bent.  

Hoe maak ik een afspraak?

Woon je in de gemeente Altena, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda (kernen Bavel, Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout), Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Oosterhout of Zundert?
Dan kun je je bij ons aanmelden om de 22 weken prik te komen halen tijdens één van onze inloopspreekuren voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren. Vul daarvoor het aanmeldformulier onder aan deze pagina in. Na aanmelding ontvang je een link met alle data en tijden van de inloopspreekuren voor deze vaccinatie. De inloopspreekuren zijn gepland op de volgende locaties: 

  • GGD-locatie Almkerk, Professor de Quayplein 6 te Almkerk
  • GGD-locatie Oudenbosch, Julianalaan 4 te Oudenbosch 
  • GGD-locatie Prinsenbeek, Kapittelhof 2 te Prinsenbeek
  • GGD-locatie Raamsdonksveer, Gijselsweer 26 te Raamsdonksveer
  • GGD-locatie Werkendam, Raadhuislaan 2-041 te Werkendam
  • GGD-locatie Wijk en Aalburg, Azaleastraat 26B te Wijk en Aalburg
  • GGD-locatie Zundert, Beukenlaan 5 te Zundert

Het aantal locaties breiden wij in de toekomst uit. 

Kom je liever naar het hoofdkantoor van GGD West-Brabant, Doornboslaan 225-227 in Breda?
Maak dan een afspraak door te bellen naar  0900 - 82 22 467.
(in dat geval hoef je geen aanmeldformulier op deze pagina in te vullen).

Woon je in de gemeente Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Moerdijk, Steenbergen of Woensdrecht?
Kijk dan op de website van TWB Jeugdgezondheidszorg

Woon je in de stad Breda?
Kijk dan op de website van Careyn Jeugd en Gezin Breda

is het vaccin veilig?

Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, net zoals bij andere inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Combinatievaccin

Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

Heb je nog vragen?

Je mag zelf kiezen of je de prik wil. Heb je vragen? Stel ze gerust per mail via rvp@ggdwestbrabant.nl of neem telefonisch contact met ons op via  085-0787687

Wij geven je graag antwoord en advies, zodat je de juiste keuze voor jezelf en je baby kunt maken. 

meld je aan voor de 22 weken prik

Na invullen en versturen van dit contactformulier ontvang je een bevestigingsmail met daarin een link naar de data, tijden en locaties van onze inloopspreekuren voor de 22 weken prik. Je hoeft niet aan ons door te geven naar welk inloopspreekuur je komt.