GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-04-2016 om 14:11 uur
Laatst gewijzigd op: 22-03-2021 om 11:18 uur

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg kijkt met je mee naar de ontwikkeling van je kind. We kijken naar de groei en ontwikkeling van je kind. We beantwoorden je vragen over gezondheid, opvoeding en gedrag. 

We vinden het belangrijk om er voor jou en je kindje klaar te blijven staan. Maar we willen ook voorkomen dat het Coronavirus zich verder verspreidt. Een aantal afspraken kunnen wel blijven doorgaan, andere afspraken doen we tijdelijk op een andere manier. Meer hierover lees je in deze brief.

Update

Kinderen tot en met groep 2 van de basisschool zijn welkom op onze GGD locaties. Dit geldt voor kinderen met enkel een neusverkoudheid. Behalve als zij een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19. Ook als het kind is aangemerkt als contact van een patiënt met COVID-19 moet de afspraak worden verplaatst. Ook mag de begeleider zelf geen klachten hebben.

Hoe verloopt een afspraak op het consultatiebureau?

Doorgaans begint een afspraak met het wegen en meten van je kind. Kleed je kind voor het wegen tot ondergoed (of luier) uit. Om je kind warm te houden wikkel je het in een handdoek of badjas. De assistent meet en weegt je kind. Bij baby’s meten wij ook de omtrek van het hoofd. De assistent noteert de gegevens in het dossier van je kind en in de GroeiGids. Daarna nodigt onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige je uit in de spreekkamer. Wij kijken of je kind goed gezond is. Tijdens het gesprek is er ook tijd voor het beantwoorden van vragen. Soms geven wij je kind een prik uit het rijksvaccinatieprogramma .

Vragen?

  • Neem contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg via 076 528 20 51
  • Of stel je vraag via onderstaand contactformulier. Wij zorgen voor antwoord.
  • Tenslotte kun je ook - zonder afspraak – met vragen terecht op onze inloopspreekuren in de regio
Wat neem ik mee?
  • Handdoek of badjas
  • GroeiGids 
  • Vaccinatiekaart (deze ontvangt u wanneer uw baby tussen de vier en acht weken oud is)
Wanneer nodigen jullie mijn kind uit?

We kijken samen met u naar de ontwikkeling en gezondheid van uw kind. Hieronder ziet u rond welke leeftijd u een uitnodiging van ons kunt verwachten. Deze momenten sluiten aan bij de ontwikkeling van uw kind en bij het rijksvaccinatieschema.

Leeftijd van uw kind
Wat gebeurt er?

3 - 7 dagen

Een medewerker van onze GGD komt thuis langs. We komen voor een hielprik en een gehoortest. Deze afspraak noemen wij neonatale screening.
10 dagen
Een jeugdverpleegkundige komt op huisbezoek. We vertellen over wat u van de GGD kan verwachten. Tijdens het huisbezoek doen we de eerste algemene gezondheidscheck van uw baby.
4 weken
Bezoek aan de GGD. We kijken samen met u of uw baby gezond is. Ook kijken we of uw kind zich goed ontwikkelt.
8 weken
(2 maanden)
Bezoek aan de GGD. Eerste prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
3 maanden
Bezoek aan de GGD. Een prik van het Rijksvaccinatieprogramma.
4 maanden
Groepsbureau, informatie uitwisselen over voeding, praten en slapen. Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
6 maanden
Bezoek aan de GGD. We kijken samen met u of uw baby gezond is. Ook kijken we of uw kind zich goed ontwikkelt.
7,5 maanden

Deze afspraak plannen we op verzoek in overleg met de ouders of verzorgers. 
Bezoek aan de GGD. We bespreken uw vragen en bekijken de gezondheid van uw kind.

9 maanden
Bezoek aan de GGD. We bekijken of uw kind goed gezond is.
11 maanden
Bezoek aan de GGD. Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
14 maanden
Bezoek aan de GGD. Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
18 maanden
Digitaal consult. U wordt uitgenodigd om een digitale vragenlijst in te vullen via de website Mijn kind in beeld
2 jaar
Bezoek aan de GGD. We geven tips bijvoorbeeld over tandenpoetsen. Ook luisteren we naar hoe goed uw kind praat. De meeste kinderen van 2 jaar maken zinnen van 2 woorden.
3 jaar
Bezoek aan de GGD. Tijdens dit bezoek doen we een ogentest.
3 jaar en 9 maanden Bezoek aan de GGD. Een prik van het Rijksvaccinatieprogramma. Tijdens dit bezoek doen we ook een ogentest.
5 jaar
Bezoek aan de GGD. Tijdens dit bezoek doen we een ogentest en een gehoortest. Ook meten we de groei en vragen wij u een vragenlijst in te vullen.
9 jaar
Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
Groep 6 Bezoek van de GGD op school. Wij meten de groei en vragen u een vragenlijst in te vullen.
12 jaar (meisjes)
Uitnodiging voor groepsvaccinatie HPV vaccinatie.
13 jaar De GGD bezoekt de school. We meten de groei en wij vragen de jongere een vragenlijst in te vullen Hierover ontvangt u een brief thuis.
VO/MBO Bezoek aan de GGD op indicatie. Bij verhoogd schoolverzuim in het voortgezet onderwijs. Aanmelding gebeurt via school of op initiatief van de ouders zelf.
Is er ook een inloopspreekuur?
Ja. Zoek op onze locatiepagina uw eigen consultatiebureau en lees op welke tijden het bureau bij u om de hoek een inloopspreekuur houdt.
Dragen medewerkers handschoenen tijdens een consult?
Onze medewerkers wassen hun handen vóór en na elk contact met water en zeep en/of met handalcohol. Het is tijdens een normale afspraak niet nodig om handschoenen te dragen omdat we met gezonde kinderen werken. Hierin volgen wij de algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM.
Dragen medewerkers een mondkapje tijdens een consult?

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Deze richtlijn meldt met nadruk dat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en in het bijzonder mondneusmaskers buiten het ziekenhuis alleen geadviseerd wordt in de verpleeghuiszorg, huisartsenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg waar lichamelijk ernstig zieke of zeer kwetsbare personen worden behandeld of verpleegd.

JGZ/GGD medewerkers en jongeren vallen niet in die doelgroep. JGZ/ GGD-medewerkers zijn zorgmedewerkers die preventief werken. Ons beleid is gebaseerd op een gezonde medewerker die met een gezonde populatie werkt.

Landelijk hebben alle JGZ organisaties afgesproken hieraan uniform uitvoering te geven. Dit betekent dat de werkwijze overal hetzelfde is. Wanneer landelijk beleid wijzigt, zullen we ons vanzelfsprekend daarop aanpassen.

ik heb een vraag over mijn kind

Via onderstaand formulier kun je je vraag over je kind aan ons stellen. Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met je op.