GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-07-2018 om 14:18 uur
Laatst gewijzigd op: 30-07-2018 om 14:33 uur

Rotavirus vaccinatie voor jonge kinderen

Het rotavirus kan infecties van het maagdarmstelsel veroorzaken. De infectie kan bij alle leeftijden optreden. Bij jonge kinderen, tussen de leeftijd van 6 en 24 maanden, kan deze ontsteking ernstig verlopen. Een vaccinatie is beschikbaar voor zuigelingen.
De Gezondheidsraad heeft advies gegeven om alle jonge kinderen te vaccineren tegen het rotavirus. Dit advies geldt in ieder geval voor kinderen die te vroeg zijn geboren, een te laag gewicht hebben of een aangeboren afwijking hebben. Bij deze kinderen zijn de kansen op ernstige gevolgen het grootst.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?

Het vaccin dat de GGD West-Brabant geeft, kan gegeven worden aan baby’s tussen de 6 en 24 weken oud. Bij voorkeur starten vóór de 16 weken. De vaccinatie moet 2 maal gegeven worden.

De vaccinatie kunt u – op eigen kosten – aanvragen bij de GGD. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de GGD West-Brabant. Neem hiervoor contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD West-Brabant. Dit kan per mail via vaccinatiecentrum@ggdwestbrabant.nl.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie €89,50 dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen het rotavirus vergoed?

Vraag dit na bij uw ziektekostenverzekering.

Het rotavirus, wat houdt dit in?
Het rotavirus kan zorgen voor een ontsteking van maag en darmen. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Het rotavirus is erg besmettelijk en komt veel voor. Over het algemeen kunnen kinderen met een rotavirus infectie thuis worden verzorgd en herstellen ze vanzelf. In sommige gevallen verloopt de ziekte juist ernstig en is een ziekenhuisopname nodig. Jaarlijks worden tussen 2.589 en 4.707 kinderen tot 5 jaar oud opgenomen in het ziekenhuis door een infectie met het rotavirus.
Meer weten?
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie. Of bel team infectieziektebestrijding van de GGD. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via 076 - 52 82 894.