GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-07-2018 om 14:18 uur
Laatst gewijzigd op: 03-02-2021 om 14:25 uur

Rotavirus vaccinatie voor jonge kinderen

Het rotavirus kan infecties van het maagdarmstelsel veroorzaken. De infectie kan op alle leeftijden optreden. Bij jonge kinderen tussen de leeftijd van 6 en 24 maanden, kan deze ontsteking ernstig verlopen. Er is vaccinatie een beschikbaar voor zuigelingen.
Vanaf 2019 worden kinderen die te vroeg zijn geboren, een te laag geboortegewicht hebben of een aangeboren afwijking hebben gevaccineerd. Dit gebeurt in het rijksvaccinatieprogramma. Bij deze kinderen zijn de kansen op ernstige gevolgen het grootst. Op eigen verzoek is deze vaccinatie ook voor andere kinderen verkrijgbaar bij de GGD. 
Hoe kom ik aan een vaccinatie?

Het vaccin dat de GGD West-Brabant geeft, kan gegeven worden aan baby’s tussen de 6 en 24 weken oud. Bij voorkeur starten vóór de 12 weken. De vaccinatie moet 2 maal gegeven worden. De vaccinatie is geen prik, maar een drankje dat in de mond van de baby gegeven wordt.
De vaccinatie kunt u – op eigen kosten – aanvragen bij de GGD. Neem hiervoor contact op met de GGD West-Brabant. Vul hiervoor het contactformulier in.

Het vaccin tegen het rotavirus is tot februari 2021 niet verkrijgbaar.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 90,00 Dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen het rotavirus vergoed?

Vraag dit na bij uw ziektekostenverzekering.

Het rotavirus, wat houdt dit in?
Het rotavirus kan zorgen voor een ontsteking van maag en darmen. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Het rotavirus is erg besmettelijk en komt veel voor. Over het algemeen kunnen kinderen met een rotavirus infectie thuis worden verzorgd en herstellen ze vanzelf. In sommige gevallen verloopt de ziekte juist ernstig en is een ziekenhuisopname nodig. Jaarlijks worden in Nederland tussen 2.589 en 4.707 kinderen tot 5 jaar oud opgenomen in het ziekenhuis door een infectie met het rotavirus.
Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.

Heeft u nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het vaccinatiecentrum. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via  06 - 12 22 39 09. Bij geen gehoor kunt u de voicemail inspreken en bellen wij u binnen enkele werkdagen terug. U kunt ook ons contactformulier invullen.