GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-07-2018 om 13:54 uur
Laatst gewijzigd op: 03-02-2021 om 14:22 uur

Pneumokokken vaccinatie voor ouderen

Pneumokokken zijn bacteriën die voor ontstekingen, zoals oor- of longontsteking, kunnen zorgen. Voornamelijk kinderen en ouderen lopen risico ziek te worden door pneumokokken.

Op 28 februari 2018 heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven om ouderen boven de 60 jaar te vaccineren tegen de pneumokokken. Aangeraden wordt om de pneumokokkenvaccinatie elke vijf jaar te herhalen tot een leeftijd van 75 jaar. Het vaccin biedt bescherming tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. De prik voorkomt niet alle pneumokokkenziekten, maar kan wel zorgen voor afname van ziekte en sterfte veroorzaakt door de pneumokokken bacteriën.

Ben je geboren tussen 1941 en 1947 dan krijg je in het  najaar van 2020 een uitnodiging van de huisarts voor de gratis pneumokokkenvaccinatie.

Hoe kom ik aan een vaccinatie?

Komt u niet in aanmerking voor de gratis pneumokokkenvaccinatie? Dan kunt u de vaccinatie – op eigen kosten – krijgen bij de GGD. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de GGD West-Brabant.
Neem hiervoor contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD West-Brabant. Dit kan per mail via: vaccinatiecentrum@ggdwestbrabant.nl .

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 62,50 inclusief consult.

Wordt vaccinatie tegen pneumokokken vergoed?

Heeft u een medische indicatie van uw arts.
Vraag bij uw ziektekostenverzekering na of u de vaccinatie vergoed krijgt.

De pneumokokkenziekte, wat houdt dit in?

Pneumokokkenziekte  wordt veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Mensen kunnen ‘drager’ zijn van deze bacterie. De pneumokok zit dan tijdelijk in neus- of keelholte.  Personen die drager zijn hoeven hier niet ziek van te worden, maar kunnen de bacterie wel overbrengen naar anderen. Besmetting gebeurt via lucht of via direct contact, zoals zoenen. Slechts een klein gedeelte van de mensen kan een vervelende ontsteking krijgen, veroorzaakt door pneumokokken.

De pneumokokbacterie kan infecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook zeer ernstige infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Mensen met een ernstige infectie worden opgenomen in het ziekenhuis.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.

Of bel naar ons team infectieziektebestrijding. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via  076 528 28 94. Bij geen gehoor kunt u de voicemail inspreken en bellen wij u binnen enkele werkdagen terug. U kunt ook ons contactformulier invullen.