GGD West-Brabant
Geplaatst op: 30-07-2018 om 13:54 uur
Laatst gewijzigd op: 22-07-2019 om 15:17 uur

Pneumokokken vaccinatie voor ouderen

Pneumokokken zijn bacteriën die voor ontstekingen, zoals oor- of longontsteking, kunnen zorgen. Voornamelijk kinderen en ouderen lopen risico ziek te worden door pneumokokken.
Op 28 februari 2018 heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven om ouderen boven de 60 jaar te vaccineren tegen de pneumokokken. Aangeraden wordt om de pneumokokkenvaccinatie elke vijf jaar te herhalen tot een leeftijd van 75 jaar. Het vaccin biedt bescherming tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. Door vaccinatie wordt de ziekte niet volledig uitgebannen, maar vaccinatie kan wel zorgen voor afname van ziekte en sterfte veroorzaakt door de pneumokokken bacteriën.
Hoe kom ik aan een vaccinatie?

Bent u 60 jaar of ouder? Dan kunt u de vaccinatie – op eigen kosten – krijgen bij de GGD. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij ons vaccinatiecentrum via vaccinatiecentrum@ggdwestbrabant.nl.

Op dit moment is er een landelijk tekort aan de pneumokokken vaccinatie. Het kan dus voorkomen dat u langer moet wachten op het krijgen van de vaccinatie.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 43,50,-, dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen pneumokokken vergoed?

Vooralsnog wordt het vaccin niet gratis verstrekt aan ouderen. Tenzij u de vaccinatie nodig heeft op medische indicatie van de arts. 
Vraag bij uw ziektekostenverzekering na of u de vaccinatie vergoed krijgt.

Waarom nog geen vergoeding?

Vooralsnog is er een advies gegeven door de Gezondheidsraad. De staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport beslist later of dit advies wordt overgenomen. Dan pas kan worden gezegd of de vaccinatie wordt vergoed.

De pneumokokkenziekte, wat houdt dit in?

Pneumokokkenziekte  wordt veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Mensen kunnen ‘drager’ zijn van deze bacterie. De pneumokok zit dan tijdelijk in neus- of keelholte.  Personen die drager zijn hoeven hier niet ziek van te worden, maar kunnen de bacterie wel overbrengen naar anderen. Besmetting gebeurt via lucht of via direct contact, zoals zoenen. Slechts een klein gedeelte van de mensen kan een vervelende ontsteking krijgen, veroorzaakt door pneumokokken.

De pneumokokbacterie kan infecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook zeer ernstige infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Mensen met een ernstige infectie worden opgenomen in het ziekenhuis.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.

Heeft u nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het vaccinatiecentrum. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via  06 - 12 22 39 09. Bij geen gehoor kunt u de voicemail inspreken en bellen wij u binnen enkele werkdagen terug. U kunt ook ons contactformulier invullen.