GGD West-Brabant
Geplaatst op: 19-02-2018 om 13:35 uur
Laatst gewijzigd op: 13-06-2018 om 20:18 uur

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Bent u zwanger en wilt u een afspraak maken voor een kinkhoestvaccinatie? Maak dan nu een afspraak bij ons vaccinatiecentrum via vaccinatiecentrum@ggdwestbrabant.nl


Kinkhoest, de ziekte

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ondanks vaccinatie in Nederland komt kinkhoest toch regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Gevaccineerde kinderen krijgen doorgaans alleen milde klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen door hoesten wel baby’s besmetten.

Waarom vaccineren tegen kinkhoest?

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Baby’s krijgen de eerste kinkhoestvaccinatie als ze 6 - 8 weken oud zijn. Tot die vaccinatie zijn baby's niet beschermd tegen kinkhoest. Vaccineert een zwangere vrouw zich tegen kinkhoest, dan beschermt dat de baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. De kinkhoestvaccinatie kan gegeven worden in het derde trimester van de zwangerschap, bij voorkeur vóór de 36 weken.

Hoe beschermt het vaccin mijn baby?

Als de zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maakt zij antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Is het vaccin veilig?

In andere landen wordt kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen al op grote schaal toegepast en uit onderzoek blijkt het een veilige optie voor moeder en kind. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

De GGD gebruikt Boostrix Polio®. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Een los kinkhoestvaccin is niet verkrijgbaar.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 49,50 - dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen kinkhoest vergoed?

Vooralsnog wordt het vaccin niet gratis verstrekt. Vraag het dus even na bij uw ziektekostenverzekering.

Waarom nog geen vergoeding?

In oktober 2015 gaf de Gezondheidsraad aan de minister van VWS het advies om zwangeren te vaccineren tegen kinkhoest. Binnenkort verwacht VWS hier een definitieve uitspraak over te doen. Dan pas zal bekend zijn of het wordt vergoed.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie. Of bel team infectieziektebestrijding van de GGD. U bereikt ons op tussen 8.30 en 17.00 uur via 076 52 82 894.