GGD West-Brabant
Geplaatst op: 10-07-2018 om 08:43 uur
Laatst gewijzigd op: 10-07-2018 om 09:20 uur

Kinkhoest voor volwassenen

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Heeft u op uw werk direct contact met kinderen tot een half jaar oud? De Gezondheidsraad adviseert dan een vaccinatie tegen kinkhoest om deze kinderen te beschermen tegen kinkhoest. Ben u zwanger? Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Kinkhoest, de ziekte

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ondanks vaccinatie in Nederland komt kinkhoest toch regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. Gevaccineerde kinderen krijgen doorgaans alleen milde klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen door hoesten wel baby’s besmetten.

Zwanger? Een vaccinatie tegen kinkhoest beschermt de baby!

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Baby’s krijgen de eerste kinkhoestvaccinatie als ze 6 - 8 weken oud zijn. Tot die vaccinatie zijn baby's niet beschermd tegen kinkhoest. Vaccineert een zwangere vrouw zich tegen kinkhoest, dan beschermt dat de baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. De kinkhoestvaccinatie kan gegeven worden in het derde trimester van de zwangerschap, bij voorkeur vóór de 36 weken.

Hoe beschermt het vaccin mijn baby?

Als de zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maakt zij antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Werkt u met jonge kinderen? Vaccineer dan tegen kinkhoest!
De gezondheidsraad adviseert werknemers die werken met jonge kinderen tot een half jaar oud zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. De vaccinatie moet iedere 5 jaar herhaald worden. Het gaat hierbij om mensen die werken in het ziekenhuis. Zoals medewerkers op de afdelingen pediatrie, neonatologie of de spoedeisende hulp. Het advies geldt ook voor medewerkers in de kraamzorg, bij consultatiebureaus en de kinderopvang.
Is het vaccin veilig?

Ja, het vaccin is veilig. Uit onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie ook bij zwangere vrouwen een veilige optie voor moeder en kind is. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

De GGD gebruikt Boostrix Polio®. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Polio en Tetanus. Een los kinkhoestvaccin is niet verkrijgbaar.

Wat kost de vaccinatie?

Bij de GGD West-Brabant kost de vaccinatie € 49,50 - dit is inclusief consultkosten.

Wordt vaccinatie tegen kinkhoest vergoed?

Vooralsnog wordt het vaccin niet gratis verstrekt. Vraag het dus even na bij uw ziektekostenverzekering of bij uw werkgever.

Op 16 juli 2018 werd bekend dat de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren wordt opgenomen in een Rijksprogramma. Dit betekent dat het vaccin dan gratis aan zwangeren wordt verstrekt. Naar verwachting zal dat vanaf 2019 ingaan. 

Vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het team infectieziektebestrijding van de GGD. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via  076 52 82 894.