GGD West-Brabant
Geplaatst op: 04-04-2016 om 12:12 uur
Laatst gewijzigd op: 27-01-2020 om 15:02 uur

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen tijdens de lammerperiode via besmette melkgeiten of -schapen in de lucht terecht. De lammerperiode duurt van februari tot en met mei. U kunt gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting klachten krijgen.

Symptomen

De meeste mensen hebben griepachtige klachten, sommige mensen krijgen een long- of leverontsteking. Zwangere vrouwen, mensen met een hartklepafwijking of die een hartoperatie in het verleden hebben gehad en mensen met een afweerstoornis hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden na besmetting. Vanaf 2010 zijn er veel minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan in de jaren daarvoor.

Langdurige vermoeidheid na Q-koorts

Een groot aantal mensen (ongeveer 20 procent) heeft na een doorgemaakte Q-koorts nog maanden tot jaren last van vermoeidheid. Die vermoeidheid heet ook wel het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom of QVS. Daarnaast krijgt 1 tot 3 procent de chronische vorm van Q-koorts die jarenlang kan duren.

Waar komt Q-koorts voor op bedrijven?

Bekijk de kaart en adressen om te zien op welke bedrijven Q-koorts is vastgesteld. Voor besmette bedrijven gelden maatregelen. Het risico om ziek te worden in de buurt van deze bedrijven is veel kleiner dan in 2009 en de jaren ervoor. Dit komt doordat de geiten en schapen vanaf 2010 gevaccineerd zijn.