GGD West-Brabant
Geplaatst op: 04-01-2021 om 10:03 uur
Laatst gewijzigd op: 16-04-2021 om 14:41 uur

coronavaccinatie voor zorgmedewerkers in de langdurige zorg

Werk je als zorgmedewerker in de langdurige zorg?

Uitnodiging en afspraak maken

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging via jouw werk-/opdrachtgever. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt.
De locaties in West-Brabant zijn;

  • Breda: in het ziekenhuis van Amphia aan de Langendijk.
  • Breda: Evenementenlocatie Breepark aan de Bavelseparklaan
  • Bergen op Zoom: Wattweg 13 in Bergen op Zoom.

Meer informatie over de vaccinatielocaties

Voor de meeste vaccins is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken.

Vaccinatielocatie

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze nazorgruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging.

Andere zorgmedewerkers

Ziekenhuispersoneel acute zorg en huisartsen krijgen ook met voorrang een vaccinatie. De overige zorgmedewerkers vallen in de groepen 4 tot en met 6, zie de planning vaccinatiestrategie voor meer informatie over de groepen en volgorde. Het moment waarop deze zorgmedewerkers gevaccineerd kunnen worden, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins.

Meer informatie

Wij begrijpen het als je nog veel vragen hebt. Op de website van de Rijksoverheid kun je al veel informatie vinden. Jouw werkgever en arbo-arts krijgen via het RIVM ook informatie toegezonden. Dit kun je bij jouw werkgever of arbo-arts opvragen. Mocht je nog vragen hebben? Bel dan met 0800 - 1351.

Video: Coronavaccinatie bij GGD West-Brabant

 
javascript:void(0);
Kan ik bij GGD West-Brabant een afspraak maken?
Voor het maken van een afspraak voor de vaccinatie moet je bellen met het landelijke telefoonnummer. Dit telefoonnummer staat in de uitnodigingsbrief die je van je werkgever/ opdrachtgever krijgt.  
Wat moet ik meenemen naar de afspraak?

Ter plekke moet je de uitnodigingsbrief van jouw werkgever, afspraakbevestiging, ingevulde gezondheidsverklaring en een identiteitsbewijs laten zien. Zo weten wij dat je inderdaad werkzaam bent in de zorg. 

De medewerker aan de telefoon stelt je bij het maken van de afspraak diverse vragen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn bedoeld om goed in te kunnen schatten of het voor jou veilig is om de vaccinatie te krijgen. Na het maken van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring. Neem dit dus mee naar de priklocatie.

Ik ben zzp-er in de zorg. Krijg ik dan ook een uitnodiging?
Werk je als zzp-er in een verpleeghuis, kleinschalige woonvorm, gehandicaptenzorg, wijkverpleging of WMO-ondersteuning? Dan krijg je de uitnodiging via jouw opdrachtgever. Dit geldt ook voor stagiaires, leerlingen en uitzendkrachten. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven. Meer hierover op de website van GGDGHOR NL
Krijgen mantelzorgers een uitnodiging?
Vrijwilligers en mantelzorgers vallen niet binnen deze doelgroep. Vrijwilligers en mantelzorgers vormen geen aparte groep in de vaccinatiestrategie. Je ontvangt een uitnodiging wanneer de (leeftijd of medische) groep waarbinnen je valt aan de beurt is voor vaccinatie. 
Ben je werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heb je nog geen uitnodigingen gekregen?
Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl). Zij kunnen je voorzien van de benodigde informatie. Meer hierover op de website van GGDGHOR NL
Komen medewerkers in ondersteunende diensten ook als eerste in aanmerking voor vaccinatie?
De eerste vaccinatieronde is alleen bestemd voor zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare mensen. Ondersteunende diensten in de langdurige zorg zoals HR, communicatie, Facilitair, Huishoudelijke dienst, logistiek, horeca zijn in de eerste ronde nog niet aan de beurt. 
Wat moet ik doen als ik klachten heb op de dag van de afspraak?
Mocht je klachten krijgen die passen bij corona, dan kun je helaas niet naar de priklocatie komen. Maak dan een nieuwe afspraak via het landelijke telefoonnummer. Dit is hetzelfde telefoonnummer dat in je uitnodigingsbrief staat.
Moet ik me persé laten vaccineren in de regio waar ik werkzaam ben?
Nee dat hoeft niet. Je kunt zelf de priklocatie kiezen. Dus als je in een andere regio woont dan waar je werkt, dan kun je kiezen welke locatie het beste voor je uitkomt. 
Ik werk als BBL-er of weekendkracht in de langdurige zorg. Krijg ik dan ook een uitnodiging?
De uitnodiging geldt voor alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten, inclusief stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten. 
Waar kan ik informatie vinden over het vaccin en of het wel veilig is?
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de veiligheid van het vaccin. Vind je het prettig om nadere toelichting te krijgen? Bel dan met het landelijk call center, telefoonnummer 0800 – 1351.
Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
Zoals bij elk vaccin kunnen bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen treden snel na de vaccinatie op en zijn dus tijdens de onderzoeken al ontdekt. Bekende bijwerkingen tot nu toe zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen duren vaak een dag tot een paar dagen, net als bij de griepprik. Meer informatie over bijwerkingen lees je op de website van de Rijksoverheid
Hoe veilig is de vaccinatielocatie?
Wij zorgen ervoor dat je op de locatie voldoende afstand kunt houden. Wij hebben de looproutes coronaveilig ingericht. Voor iedereen geldt een mondkapjesplicht en dat je met corona-achtige klachten niet moet komen. 
Ik wil graag buiten werktijd de prik halen. Kan dat?
De priklocatie is vanaf ’s morgens 8.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur geopend, 7 dagen per week. Dit is de landelijke richtlijn die wij volgen.
Ik heb snel last van een vaccinatie. Wordt hier rekening mee gehouden?
Ja, op de locatie zijn er gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig en ook is er een nazorgruimte waar je 15 minuten (of zo lang als nodig is) na de prik kunt verblijven. Geef bij de ontvangst ter plekke aan dat je snel reageert op een vaccinatie. 
Ik wil heel graag de prik halen, maar ben bang voor naalden. Wordt hier rekening mee gehouden?
Ja, op de locatie zijn gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig die jou kunnen helpen bij je angst. Geef bij ontvangst ter plekke aan dat je angstig bent. We maken dan samen een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
Ik heb bepaalde gezondheidsklachten. Moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven. 
Ik word binnen 2 dagen voor of na de prik geopereerd, moet ik de prik uitstellen?
Ja als je binnen 2 dagen NA de vaccinatie wordt geopereerd moet je de vaccinatie uitstellen. Het beste maak je dan een afspraak zodra de operatie achter de rug is.  
Ik heb corona gehad. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.
Ik heb een positieve Corona testuitslag maar geen klachten. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Maar je moet wel wachten met het krijgen van de prik tot 4 weken nadat je positief bent getest op Corona. Dus heb je vandaag gehoord dat je Corona hebt, maar je hebt geen klachten. Plan dan een afspraak in voor de vaccinatie voor over 4 weken. Mocht je namelijk na de vaccinatie verkoudheidsklachten of griepklachten krijgen dan weten we dat deze niet met corona gerelateerd zijn.
Ik krijg bloed toegediend. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Het Coronavaccin bevat geen levend viraal materiaal. Er hoeft zowel voor als na toediening van bloedproducten geen rekening te worden gehouden met een tussenpauze.
Ik ben zwanger. Is de prik wel veilig voor mijn ongeboren kind?
Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de werking van het Coronavaccin tijdens een zwangerschap. We raden daarom vooralsnog de prik af als je zwanger bent. Als vanwege je gezondheid de voordelen van het vaccineren zwaarder wegen kan jouw behandelend arts voor jou en in overleg met jou tot een ander advies komen. Overleg dit altijd met je behandelend arts. Lees ook de factsheet.
Ik heb een kinderwens. Is de prik wel veilig?
Het vaccin bestaat uit niet levend viraal materiaal. We weten van andere vaccinaties, zoals de vaccinatie tegen kinkhoest, die ook bestaan uit niet levend viraal materiaal, dat ze geen afwijkingen veroorzaken. Daarvoor is de vaccinatie te kort in je lichaam. Bij een zwangerschapswens kun je de prik dus gewoon komen halen. Overleg bij een IVF traject wel met je behandelend arts over de timing van de vaccinatie i.v.m. een mogelijke zwangerschap. Lees ook de factsheet.
Ik heb de eerste prik gehad en ik blijk zwanger te zijn. Mag ik de 2e prik gewoon komen halen?
Nee dit kun je beter niet doen. Hoewel we verwachten dat het vaccin veilig is tijdens een zwangerschap, omdat het gaat om een zogenaamd ‘niet-levend’ vaccin, raden we het toch af. We weten nog te weinig van het Coronavaccin tijdens een zwangerschap. Je kunt het beste na je bevalling een afspraak maken voor de 2e prik. Lees ook de factsheet.
Ik ben bekend met een stollingsstoornis en/of ik bloed veel en snel. Moet ik dit melden?
Het is verstandig dat je dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Ook adviseren we je om te overleggen met je behandelend arts voordat je de prik komt halen. Je behandelend arts moet toestemming geven voor de vaccinatie. Meld dit ook altijd bij de ontvangst ter plekke. De aanwezige arts zal dan met jou overleggen en de prik geven.
Moet ik me aan de maatregelen houden als ik ben gevaccineerd?
Voorlopig moet iedereen in Nederland zich aan de maatregelen houden, ook als je gevaccineerd bent. Dit komt omdat nog maar een klein deel van de Nederlanders gevaccineerd is en het virus nog rondwaart. Ook kunnen gemeenten de maatregelen zo beter handhaven. De overheid maakt bekend zodra de maatregelen versoepeld of opgeheven worden.
Krijg ik een bewijs van vaccinatie?
Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een bewijs van vaccinatie. Wij printen dit ter plekke uit. Landelijk wordt er aan gewerkt dat je binnenkort ook met je DigiD een bewijs online kunt downloaden.