GGD West-Brabant
Geplaatst op: 04-01-2021 om 15:16 uur
Laatst gewijzigd op: 18-05-2021 om 10:09 uur

coronavaccinatie voor personen van 18 tot 60 jaar

Inwoners van Nederland die tussen de 18 en 60 jaar zijn, kunnen allemaal bij de GGD terecht voor een prik. Eerst komen de mensen uit deze groep met medische indicatie aan de beurt, daarna iedereen zonder medische indicatie.

De volgorde van vaccineren is door de overheid bepaald. Meer informatie over deze volgorde vind je in de planning vaccinatiestrategie

Mensen met medische indicatie
Het gaat om zo’n 1,5 miljoen mensen die jaarlijks ook, via hun huisarts, de griepprik ontvangen en tussen de 18-60 jaar oud zijn (geboren tussen 1961 en 2003). De huisarts stuurt deze mensen een uitnodiging op naam. De uitnodigingen zijn inmiddels allemaal verzonden. In de uitnodiging staat een specifieke code. Vervolgens kunnen ze bij de GGD een vaccinatie-afspraak maken. Dit kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch via een speciaal telefoonnummer. Oud en jong wordt tegelijkertijd uitgenodigd in deze groep.

Deze groep krijgt bij GGD West-Brabant een mRNA vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna).

Mensen zonder medische indicatie
Deze groep Nederlanders is de grootste. Deze groep is inmiddels aan de beurt. Ze krijgen een uitnodiging via de Rijksoverheid. Hier geldt wel dat de groep wordt uitgenodigd en gevaccineerd van oud naar jong.

Deze groep krijgt bij GGD West-Brabant een mRNA vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) of een eventueel ander vaccin zodra dit voor de GGD beschikbaar komt. 

Meer informatie over de vaccinatielocaties

We kunnen ons voorstellen dat je al heel veel vragen hebt over de vaccinatie, zoals over de veiligheid van het vaccin.

Ik wil nu al een afspraak maken voor het halen van een prik. Kan dat?
Dat kan zodra je aan de beurt bent. Je krijgt dan vanzelf via de post een uitnodiging voor het maken van een afspraak met daarbij een telefoonnummer dat je kunt bellen. Als eerste zijn de mensen tussen 18 en 60 jaar met een medische indicatie aan de beurt. Zij ontvangen een uitnodiging van de huisarts met in de brief een speciale code.
Ben ik verplicht om een coronavaccin te halen?
Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden
Op welke locatie kan ik terecht voor het halen van een prik?

Op alle locaties die open zijn kun je terecht.

Meer informatie over de vaccinatielocaties

Moet ik bij de GGD zijn voor een prik?
Ja, de GGD prikt alle mensen uit de leeftijdsgroep 18 tot 60 jaar.
Ik wil heel graag de prik halen, maar ben bang voor naalden. Wordt hier rekening mee gehouden?
Ja, op de locatie zijn gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig die jou kunnen helpen bij je angst. Geef bij ontvangst ter plekke aan dat je angstig bent. We maken dan samen een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
Wat moet ik meenemen naar de afspraak?

Ter plekke moet je de afspraakbevestiging, ingevulde gezondheidsverklaring, een identiteitsbewijs en een eventueel medicatieoverzicht laten zien.  

De medewerker aan de telefoon stelt je bij het maken van de afspraak diverse vragen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn bedoeld om goed in te kunnen schatten of het voor jou veilig is om de vaccinatie te krijgen. Na het maken van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring. Het overzicht van je medicatie kun je opvragen bij je apotheek. Neem dit dus allemaal mee naar de priklocatie.

Wat moet ik doen als ik klachten heb op de dag van de afspraak?
Mocht je klachten krijgen die passen bij corona, dan kun je helaas niet naar de priklocatie komen. Maak dan een nieuwe afspraak via het landelijke telefoonnummer. Dit is hetzelfde telefoonnummer dat in je uitnodigingsbrief staat.
Waar kan ik informatie vinden over het vaccin en of het wel veilig is?
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de veiligheid van het vaccin. Vind je het prettig om nadere toelichting te krijgen? Bel dan met het landelijk call center, telefoonnummer 0800 – 1351.
Hoe veilig is de vaccinatielocatie?
Wij zorgen ervoor dat je op de locatie voldoende afstand kunt houden. Wij hebben de looproutes coronaveilig ingericht. Voor iedereen geldt een mondkapjesplicht en dat je met corona-achtige klachten niet moet komen. 
Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
Zoals bij elk vaccin kunnen bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen treden snel na de vaccinatie op en zijn dus tijdens de onderzoeken al ontdekt. Bekende bijwerkingen tot nu toe zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen duren vaak een dag tot een paar dagen, net als bij de griepprik. Meer informatie over bijwerkingen lees je op de website van de Rijksoverheid
Ik heb bepaalde gezondheidsklachten. Moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven. 
Ik heb corona gehad. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.
Ik heb een positieve Corona testuitslag maar geen klachten. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Maar je moet wel wachten met het krijgen van de prik tot 4 weken nadat je positief bent getest op Corona. Dus heb je vandaag gehoord dat je Corona hebt, maar je hebt geen klachten. Plan dan een afspraak in voor de vaccinatie voor over 4 weken. Mocht je namelijk na de vaccinatie verkoudheidsklachten of griepklachten krijgen dan weten we dat deze niet met corona gerelateerd zijn.
Ik ben bekend met een stollingsstoornis en/of ik bloed veel en snel. Moet ik dit melden?
Het is verstandig dat je dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Ook adviseren we je om te overleggen met je behandelend arts voordat je de prik komt halen. Je behandelend arts moet toestemming geven voor de vaccinatie. Meld dit ook altijd bij de ontvangst ter plekke. De aanwezige arts zal dan met jou overleggen en de prik geven.
Ik krijg bloed toegediend. Mag ik dan toch gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Het Coronavaccin bevat geen levend viraal materiaal. Er hoeft zowel voor als na toediening van bloedproducten geen rekening te worden gehouden met een tussenpauze.
Moet ik me aan de maatregelen houden als ik ben gevaccineerd?
Voorlopig moet iedereen in Nederland zich aan de maatregelen houden, ook als je gevaccineerd bent. Dit komt omdat nog maar een klein deel van de Nederlanders gevaccineerd is en het virus nog rondwaart. Ook kunnen gemeenten de maatregelen zo beter handhaven. De overheid maakt bekend zodra de maatregelen versoepeld of opgeheven worden.
Krijg ik een bewijs van vaccinatie?

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een registratiekaart mee waarop staat met welk vaccin je bent geprikt. Wij printen dit ter plekke uit. Deze registratiekaart kun je in het Gele Boekje plakken als je wilt. Op Europees Niveau wordt er gewerkt aan een Digitaal vaccinatiepaspoort. 

Meer informatie lees je hier