GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-12-2020 om 16:00 uur
Laatst gewijzigd op: 21-06-2021 om 09:36 uur

Coronavaccinatie

Alle GGD-en in Nederland zijn gestart met het vaccineren tegen het coronavirus. In totaal wordt er in Nederland op 25 locaties gevaccineerd. Het aantal locaties wordt de komende maanden fors uitgebreid. 

In de regio West-Brabant zijn 5 vaccinatielocaties:

  • Wattweg 13 in Bergen op Zoom
  • Breepark in Breda
  • Breda International Airport
  • Roosendaal
  • Almkerk

Meer informatie over de vaccinatielocaties

De GGD is volop bezig met vaccineren en de komende weken neemt het tempo flink toe. Wie wanneer aan de beurt is kun je zien in de planning vaccinatiestrategievan de Rijksoverheid. De volgorde wordt bepaald door het Ministerie van VWS.

Wanneer precies iedereen aan de beurt is, hangt af van de hoeveelheid vaccins dat geleverd wordt.

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. GGD West-Brabant werkt voornamelijk werkt met mRNA vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna). Ook prikken we sommige doelgroepen nog met AstraZeneca en mogelijk binnenkort ook met Jansen.  

 

Video: Coronavaccinatie bij GGD West-Brabant

 

Klik hieronder op een van de doelgroepen om meer te lezen.

Wanneer moet ik in quarantaine?
Je kunt dit zelf checken op de website van Rijksoverheid
Hoe veilig is het coronavaccin?

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. Elk coronavaccin dat wordt goedgekeurd, is op tienduizenden mensen getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Bekijk hier de factsheet 'Een goed werkend en veilig coronavaccin'

Ik heb een ziekte. Kan ik dan gevaccineerd worden?
Het huidige vaccin is al op meer dan 20.000 mensen getest en iedere dag komen daar duizenden mensen bij. Het blijkt dat het vaccin voor de meeste mensen - dus ook bij mensen die een ziekte hebben - veilig is. Als je bepaalde ziektes hebt dan is het zelfs vaak extra belangrijk dat je wordt gevaccineerd omdat je extra kwetsbaar bent als je Corona krijgt. Bij het maken van een afspraak  voor een vaccinatie dan worden je medische vragen gesteld. Er wordt dan beoordeeld of het veilig voor je is om het vaccin te ontvangen. Ook op de locatie waar de prik wordt gegeven, wordt nogmaals naar je medische situatie gevraagd. Je kunt er zeker van zijn dat je niet wordt gevaccineerd als dat niet veilig voor je is.
Kan ik zelf kiezen of ik me wil laten vaccineren tegen corona?
Je mag zelf beslissen of je je laat inenten of niet. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren.
Kan ik me aanmelden voor het helpen bij het vaccineren?
Wil jij graag jouw steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus? En ben je minimaal drie dagen per week beschikbaar (ook in het weekend)? Dan hebben we verschillende vacatures rondom het vaccineren. Voor de meeste functies is een medische achtergrond en een BIG-registratie noodzakelijk. Maak je interesse kenbaar door een mail te sturen naar  hrcorona@ggdwestbrabant.nl
Ik zit in quarantaine maar heb geen coronaklachten. Mag ik dan naar de vaccinatielocatie komen?

Je kunt niet naar de vaccinatielocatie komen als:

  • Als je thuis moet blijven omdat een van je huisgenoten positief is getest op corona
  • Je via bron- en contactonderzoek of coronamelder app hebt gehoord dat je een nauw contact van iemand bent en daardoor in quarantaine moet.

Je moet dan je afspraak verzetten.

Ik heb me laten testen op corona en heb de uitslag nog niet binnen. Mag ik dan naar de vaccinatielocatie komen?

Als je nog wacht op de uitslag van een coronatest dan kun je helaas niet naar de vaccinatielocatie komen. Dit geldt ook als je corona-achtige klachten hebt. Je moet dan je afspraak verzetten.