GGD West-Brabant
Geplaatst op: 28-12-2020 om 16:00 uur
Laatst gewijzigd op: 14-01-2021 om 16:05 uur

Coronavaccinatie

Op 15 januari aanstaande start GGD West-Brabant met het vaccineren tegen het coronavirus vanuit één locatie in de regio. In totaal wordt er vanaf 15 januari op 25 locaties in Nederland gevaccineerd. 

Als eerste vaccineert de GGD de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Zij krijgen vanaf 4 januari via hun werkgever een uitnodiging voor de vaccinatie. Daarna komen de zorgmedewerkers uit gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning bij ons aan de beurt. Dit is door de landelijke overheid zo bepaald. De vaccinatie van het ziekenhuispersoneel acute zorg en huisartsen - die ook als eerste in aanmerking komen voor het vaccin - verloopt niet via de GGD. De vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. Tussen de 2 inentingen zit minimaal 3 weken.

Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke van de 25 GGD-locaties zij een vaccinatie willen krijgen. Voor Brabant is gekozen voor locaties in:

  • Breda: in het ziekenhuis van Amphia aan de Langendijk in Breda.
  • Veghel: in een voormalig distributiecentrum aan de Amert 605 in Veghel
  • Eindhoven: in het Indoor Sportcentrum Eindhoven aan de Theo Koomenlaan

Nadat deze eerste groep van zorgmedewerkers het vaccin heeft gekregen, komen andere bevolkingsgroepen aan de beurt. De landelijke overheid bepaalt welke volgorde hierbij geldt. In de vaccinatiestrategie  kun je zien hoe de volgorde is. Ook zie je wie het vaccin zal geven. De groep thuiswonende mobiele ouderen tussen 60 en 75 kan vanaf maart het vaccin krijgen. Zij kunnen tegen die tijd op een vaccinatielocatie van de GGD terecht voor deze prik.

De laatste groep die de GGD vaccineert is de groep 18 - 60 jaar. We verwachten dat dit in het tweede kwartaal zal zijn. Dit hangt af van wanneer er meer vaccins komen. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Mensen hoeven hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht.

Meer informatie over de COVID-19 vaccinatie lees je op Rijksoverheid.nl

Video: Coronavaccinatie bij GGD West-Brabant

 

Klik hieronder op een van de doelgroepen om meer te lezen.

Hoe veilig is het coronavaccin?

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. Elk coronavaccin dat wordt goedgekeurd, is op tienduizenden mensen getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Bekijk hier de factsheet 'Een goed werkend en veilig coronavaccin'

Wie worden er gevaccineerd?

Omdat er steeds maar een beperkte levering aan vaccins binnenkomt, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerst in aanmerking komen voor een vaccin. Als eerste zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen aan de beurt. Daarna volgen de zorgmedewerkers uit gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Ook ziekenhuispersoneel acute zorg en huisartsen komen als eerste in aanmerking voor het vaccin. Na deze groep volgt de groep thuiswonende mobiele ouderen tussen 60 en 75 jaar. Zij kunnen bij de GGD terecht voor een prik. Thuiswonende ouderen vanaf 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden tussen 60 en 75 kunnen bij hun huisarts terecht. Het uitgangspunt hierbij is dat kwetsbaren als eerste beschermd worden. Daarna volgen andere bevolkingsgroepen. Lees hierover meer in de vaccinatiestrategie  

Het is mogelijk dat de strategie in de loop van het jaar nog verder wijzigt. Bij de keuze die de overheid maakt over de volgorde spelen diverse factoren een rol. Logistiek is onder andere een belangrijke factor. Bij het Pfizer-vaccin - dat als eerste beschikbaar is -  speelt vooral de zeer lage temperatuur (-70C°) waarop het vaccin bewaard wordt een belangrijke rol als ook de beperkte houdbaarheid na het ontdooien. Het vaccin wordt verpakt in eenheden van 1000 die na ontdooien binnen 4 dagen gebruikt moeten worden. Dit betekent dat er per locatie, per dag, minimaal 250 vaccins toegediend moeten worden. Hiervoor zijn grote locaties nodig.

Ik heb een ziekte. Kan ik dan gevaccineerd worden?
Het huidige vaccin is al op meer dan 20.000 mensen getest en iedere dag komen daar duizenden mensen bij. Het blijkt dat het vaccin voor de meeste mensen - dus ook bij mensen die een ziekte hebben - veilig is. Als je bepaalde ziektes hebt dan is het zelfs vaak extra belangrijk dat je wordt gevaccineerd omdat je extra kwetsbaar bent als je Corona krijgt. Bij het maken van een afspraak  voor een vaccinatie dan worden je medische vragen gesteld. Er wordt dan beoordeeld of het veilig voor je is om het vaccin te ontvangen. Ook op de locatie waar de prik wordt gegeven, wordt nogmaals naar je medische situatie gevraagd. Je kunt er zeker van zijn dat je niet wordt gevaccineerd als dat niet veilig voor je is.
Kan ik zelf kiezen of ik me wil laten vaccineren tegen corona?
Je mag zelf beslissen of je je laat inenten of niet. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren.
Kan ik me aanmelden voor het helpen bij het vaccineren?
Wil jij graag jouw steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus? En ben je minimaal drie dagen per week beschikbaar (ook in het weekend)? Dan hebben we verschillende vacatures rondom het vaccineren. Voor de meeste functies is een medische achtergrond en een BIG-registratie noodzakelijk. Maak je interesse kenbaar door een mail te sturen naar  hrcorona@ggdwestbrabant.nl
Ik zit in quarantaine maar heb geen coronaklachten. Mag ik dan naar de vaccinatielocatie komen?

Je kunt niet naar de vaccinatielocatie komen als:

  • Als je thuis moet blijven omdat een van je huisgenoten positief is getest op corona
  • Je via bron- en contactonderzoek of coronamelder app hebt gehoord dat je een nauw contact van iemand bent en daardoor in quarantaine moet.

Je moet dan je afspraak verzetten.

Ik heb me laten testen op corona en heb de uitslag nog niet binnen. Mag ik dan naar de vaccinatielocatie komen?

Als je nog wacht op de uitslag van een coronatest dan kun je helaas niet naar de vaccinatielocatie komen. Dit geldt ook als je corona-achtige klachten hebt. Je moet dan je afspraak verzetten.