GGD West-Brabant
Geplaatst op: 26-03-2021 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 31-03-2021 om 10:16 uur

Coronatest bij kinderen

Sinds 8 februari zijn de basisscholen en de kinderopvang weer open. Volgens het beleid van de overheid test de GGD nu ook kinderen zónder klachten. Dit doen we als een kind in quarantaine zit omdat een klas- of groepsgenootje COVID-19 heeft. Een kind uit de directe omgeving van een besmet persoon, wordt geadviseerd zich zowel direct als op dag 5 van de quarantaine te laten testen.

We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wanneer een kind laten testen

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij we adviseren om een kind te laten testen:

  1. Heeft je kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies je kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft je kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten. Kinderen tot 4 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  2. Is de juf, meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest? Afhankelijk van de situatie moet je kind dan waarschijnlijk 10 dagen in quarantaine. Laat je kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine. Krijg je kind binnen die 5 dagen corona gerelateerde klachten? Laat je kind dan eerder testen.
  3. Kom jouw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Het advies is dan om deze kinderen zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag je kind uit quarantaine.

Testen met zorg en aandacht

We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om jouw kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie bijvoorbeeld aan de verkeersregelaar op de locatie. Je krijgt dan een medewerker toegewezen die ervaring heeft met het testen van kinderen. Hij/ zij zal dan meer rust en tijd nemen om je kind op het gemak te stellen en uitleg te geven. Je kunt ervan op aan dat wij extra zorg en aandacht besteden aan het testen van je kind. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. 
Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt je altijd samen met je kind getest.

Testmethoden

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Alle testlocaties in West-Brabant zijn geschikt voor kinderen. Op deze locaties zijn afnemers aanwezig die zijn opgeleid om rustig en begripvol met kinderen om te gaan. Na afloop van de test ontvangen de kinderen een dapperheidsdiploma met een kleurplaat. 

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de geschiktheid van een blaas-/ademtest voor kinderen. Dit klinkt voor kinderen natuurlijk als de ideale test. Helaas is deze test vooralsnog alleen geschikt voor volwassenen. Ook lopen er onderzoeken naar tests die kindvriendelijker zijn. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid.

Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. Het laten testen van je kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig jouw keuze.

Wil je meer weten waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen? Op de volgende pagina’s kunt je er meer over lezen:

 

de coronatest uitgelegd voor kinderen