GGD West-Brabant

Afspraak maken voor een coronatest

Een afspraak voor een coronatest maak je eenvoudig online of via de landelijke afsprakenlijn (0800 1202). Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Voor algemene vragen over het coronavirus kun je bellen met het publieksinformatienummer 0800 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

ONZE Testlocaties
Geplaatst op: 28-05-2020 om 19:47 uur
Laatst gewijzigd op: 26-11-2020 om 20:36 uur

de coronatest bij de ggd

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijk afspraken nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Als er sprake is van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Hoe kan ik een afspraak maken voor de coronatest?

Je kunt op 2 manieren een afspraak maken:

 • Bel naar het gratis telefoonnummer 0800 1202.
  Het nummer is dagelijks van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.
  • Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de gezondheidsklachten.
  • Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie.
  • De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen.
 • Maak online een afspraak
  U logt voor het online maken van een afspraak in met uw DigiD
  Heb je een vraag over het online maken van een testafspraak? Of over hoe je je testuitslag kunt zien? Of heb je een andere vraag over de coronatest website? Op de website van de Rijksoverheid vind je de 5 meestgestelde vragen

Maak online een afspraak voor een coronatest

Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Hoe werkt de coronatest?

De coronatest wordt afgenomen in onze teststraat. 

Wanneer ontvang ik de testuitslag?

Wanneer je testuitslag er is, krijg je een SMS en een e-mail dat je jouw testuitslag kunt zien. De GGD kan je ook bellen om je testuitslag door te geven. Hou dus je telefoon en e-mail goed in de gaten.

zorgmedewerkers en risicogroepen

Voor bepaalde doelgroepen is een hertest nodig als de uitslag van de antigeen sneltest negatief is. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind november 2020 bepaald op basis van het OMT advies.

Het gaat dan om zorgmedewerkers en risicogroepen zoals door het RIVM opgesteld. Het hertesten moet gebeuren met een PCR-test. Als u belt met 0800 – 1202 of met de regionale GGD dan kunnen zij een afspraak voor je inplannen op testlocaties waar geen antigeen sneltesten worden afgenomen. Vanaf 1 december 2020 wordt er een speciaal telefoonnummer ingericht waar je voor een hertest terecht kan.

Tip: om hertesten te voorkomen, plan gelijk je eerste test in op een testlocatie waar je alleen een PCR-test kunt krijgen.

Klik hier voor meer informatie over hertesten met een PCR-test

Hoe kan ik bellen met een gehoor-of spraakbeperking?

Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt het gesprek.

Bemiddeling bij bellen

Als u een gehoor- of spraakbeperking heeft en wilt bellen, kunt u kiezen uit:

 • Bellen via tekstbemiddeling
  Hierbij zet een tolk gesproken woorden om naar tekst. Zo kunt u een gesproken tekst lezen.
 • Bellen via beeldbemiddeling
  Een gebarentolk zet gesproken woorden om in gebarentaal. U ‘ziet’ dan de gesproken tekst.

KPN Teletolk voert de bemiddeling in tekst of beeld uit. Op de website van KPN Teletolk vindt u de openingstijden, tarieven en hoe deze dienst werkt.

Waarom moet ik klachten hebben?
Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen, omdat bij mensen zonder klachten meestal geen besmetting wordt aangetoond.
Waarom test de ggd via een teststraat?

In een teststraat hebben we de mogelijkheid om veel testen af te nemen. In de teststraat komen alleen mensen met milde klachten. 

Ik heb geen auto / rijbewijs, kan ik toch getest worden?

Indien je zelf niet kunt autorijden of geen auto hebt, mag een huisgenoot je met de auto naar de teststraat rijden. Kan dat ook niet, dan kun je als je in de buurt woont met de (brom-)fiets, e-bike of scooter door de teststraat rijden. 

Woon je niet in de buurt van de teststraat of heb je ook geen (brom-)fiets, e-bike of scooter, bespreek dan bij het maken van de afspraak hoe je bij de teststraat kunt komen.

WAt moet ik doen tot ik de uitslag van de test heb? 

In afwachting van de testuitslag adviseren wij je niet te werken en de maatregelen te nemen als of je positief getest bent.

In de bevestigingsmail van de testafspraak ontvang je informatie over de leefregels die je moet opvolgen tot dat je de uitslag van de test hebt ontvangen en hoe te handelen als de uitslag positief is.

Deze informatie is ook te lezen in de informatiefolder coronatest die in de teststraat wordt uitgereikt.

Wij willen benadrukken dat wij geen uitspraken doen over of je wel of niet mag werken. Dit is een beslissing die jij en jouw werkgever zelf maken. Wel is ons advies om bij een positieve test zoveel mogelijk thuis te blijven totdat je 24 uur klachtenvrij bent én tot minstens 7 dagen na het ontstaan van de klachten.

Informatie over de coronatest in andere talen
Voor meer informatie over de coronatest in andere talen kijk op de website van de Rijksoverheid.
Nog vragen?
 • Voor vragen over de coronatest bel je het landelijke afspraken nummer  0800 1202.
 • Voor algemene vragen bel je met het landelijk nummer van de Rijksoverheid via  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur) of met onze GGD  088 368 6858 (bereikbaar werkdagen van 08.00 - 17.00 uur).

De coronatest, hoe gaat dat?

GGD GHOR Nederland legt in dit filmpje uit hoe de coronatest gaat.

Bron- en contactonderzoek

GGD GHOR Nederland legt in dit filmpje meer uit over het bron- en contactonderzoek

INTERCOLLEGIAAL OVERLEG
Ben je arts en heb je een vraag?
Bel dan naar  085 078 58 12.