Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 01-07-2021 om 09:03 uur
Laatste update: 02-01-2023 om 11:20 uur

PEP tegen hiv – ná onveilige seks

PEP is medicatie tegen HIV nádat je risico hebt gelopen op een hiv-infectie.

Wat is PEP?

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe: preventieve medicijnen achteraf. Wanneer je risico hebt gelopen op een hiv-infectie kun je achteraf een PEP-kuur krijgen om te voorkomen dat je hiv-positief wordt. Bijvoorbeeld:

  • als je zonder condoom seks hebt gehad met iemand van wie je niet weet of hij hiv heeft
  • als tijdens de seks je condoom is gescheurd

PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.

Denk je dat je risico hebt gelopen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost.

Meer informatie? Kijk dan op de website van mantotman.nl

Veelgestelde vragen over PEP

  • Niet detecteerbaar = niet overdraagbaar

    Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.

  • Waar kun je PEP krijgen?

    Voor een PEP-kuur kun je tijdens kantooruren direct telefonisch contact met de GGD via het nummer: 0900 369 69 69.
    Als wij gesloten zijn, kun je direct contact opnemen met de huisartsenpost of je huisarts.

  • Hoe gebruik je PEP?

    PEP bestaat uit een complete kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je er zo snel mogelijk mee begint na het risicomoment. Het liefst binnen twee uur, maar in elk geval binnen 72 uur na de seks.

  • Voor wie is PEP?

    PEP is er voor mensen die daadwerkelijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld door onbeschermde seks of het prikken met een niet-schone injectienaald (prikaccident in de zorg of drugsgebruik).

    Niet iedereen heeft PEP nodig. Het is afhankelijk van welk risico je gelopen hebt. Is het bijvoorbeeld bekend of de naald waaraan je je geprikt hebt gebruikt is door iemand die hiv-positief is? Is de partner met wie je seks gehad hebt hiv-positief? Is de sekspartner onbekend? Als de partner onbekend is, hangt het gelopen risico bijvoorbeeld af van de groep waartoe hij of zij behoort. Bij sekscontact is het belangrijk welke techniek je gebruikt hebt. Bijvoorbeeld onbeschermd passief anaal contact (anaal geneukt worden) is risicovoller dan onbeschermd actief anaal contact (anaal neuken).