GGD West-Brabant
Twee GGD-medewerkers in pak bemonstering

De coronatest, een ingrijpende gebeurtenis

We mogen weer op weg, altijd met zijn tweeën, de patiëntgegevens zijn genoteerd. Eerst onze spullen ophalen bij de ‘GGD Sjop’ afdeling. Hier staan rijen met boxen en tasjes ingepakt klaar met handschoenen, handalcohol, 80% alcohol, maskers, haarnetjes, spatbrillen en grote pakken of schorten. Met al ons materiaal, bepakt en bezakt, rijden we naar de patiënt toe, thuis of in een instelling.

We kleden ons om volgens een uit vier A4-tjes bestaand protocol, voordat we überhaupt de verdachte COVID-19 patiënt hebben gesproken of gezien. Minuten lang zijn we bezig om ons voor te bereiden. En dan mag één van ons doen waar we voor gekomen zijn, het ‘hoogtepunt’: 2 watjes tot ver achterin de neus en keel van de patiënt steken. Hierna volgt weer een minuten lang durend ritueel om alles te ontsmetten en schoon te maken. Dan gaan we weer weg, naar de GGD, zodat het monster naar het laboratorium kan.

Ingrijpend en onpersoonlijk

De patiënt heeft, door mijn beschermende kleding, bril en masker, niet eens goed kunnen zien wie ik nou eigenlijk ben. Wie nou de persoon is, die ervoor zorgt of ze wel of niet de ‘stempel’ van besmette COVID-19 patiënt krijgen, met alle gevolgen van dien. Toch best een hele ingrijpende gebeurtenis. Het voelt alsof ik op grote afstand betrokken ben bij de zorg voor mensen in deze bizarre gezondheidscrisis.

De medewerkerspool bemonstering

Toen de eerste COVID-19 patiënt in Nederland bevestigd was, begonnen we bij de GGD met alle werkzaamheden rondom de COVID-19 uitbraak. Zo heb ik me opgegeven voor het team bemonstering. In dit team werk ik nu samen met verschillende collegae uit verschillende werkvelden. Daardoor ontstaan leuke en bijzondere ontmoetingen.

Aanvragen voor de bemonstering komen binnen via artsen, wij zitten met ‘de medewerkerspool bemonstering’ klaar om op pad te gaan. Soms was het even ‘vechten’ wie van ons op weg mocht. Want het was toch wel enerverend werk, zo aan de frontlinie patiënten testen. Soms vroeg ik 2 dagen later bij de volgende schakel in afdelingen binnen de GGD naar de resultaten van de tests bij die mensen waar ik was gaan bemonsteren.

Roeien met de riemen die je hebt

De indicatie tot afname verschuift, eerst zagen we ogenschijnlijk gezonde mensen in de thuis situatie. Daarna werden het meer zorgverleners. Nu gaan we ook veel naar gezondheidszorg instellingen, waar iedereen doordrongen is van het belang om patiënten met verdenking van COVID-19 te scheiden van de rest van de patiënten. Dit zijn soms praktisch haast niet uitvoerbare situaties. Bijvoorbeeld bij gesloten afdelingen voor psychiatrische patiënten, of instellingen die zorg bieden aan gehandicapte kinderen of volwassenen. Het personeel in deze instellingen, moet roeien met de riemen die ze hebben, zoals nu overal in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, verpleeghuizen, ICs).

Het gaat in je hoofd zitten

Ik merk gaandeweg dat dit werk zwaarder wordt, heel de situatie gaat in je hoofd zitten. Je ziet ook de ‘worsteling’ bij mensen. Iedereen doet zijn best om te kunnen werken, in de thuis situatie, het gezin, schoolwerk voor kinderen. Gelukkig hebben we steun aan elkaar, aan naasten, aan collega’s, en steun door mooie initiatieven.

Salomé Zweekhorst
Arts JGZ
GGD West-Brabant

Plaats reactie

 • Je werkt vooral met je hart en dat zal steeds zwaarder worden.
  Maar je bent nu eenmaal een mens met je hart op de goede plek dan kan dat gebeuren.
  Het enige wat mij zeer doet zijn al die mensen die roepen het is een gewone griep, het is paniek zaaien. Bij een gewone griep zijn de IC’s en jullie niet zo hard nodig als nu.
  Die mensen verloochenen jouw geweldige inzet.
  Je bent goed bezig en hou vol, net als alle mensen die zo lief zijn om voor al die zieken te blijven zorgen. Je bent echt top!!
  💐💕

  Gepost door: Romelia Kooiman op 10-05-2020 om 07:02
 • Dat heb je mooi verwoord Salomé. Wat goed.

  Gepost door: Mariette Kapitein op 05-05-2020 om 20:12
 • Hey nicht ! Super trots op je ! Ga zo door

  Gepost door: Jasper van de vlekkert op 05-05-2020 om 07:03
 • Uit het hart geschreven. Je verhaal raakt me.
  Succes en groet, Han

  Gepost door: Han Scholte op 04-05-2020 om 20:29
Salomé Zweekhorst
Salomé Zweekhorst

Naast mijn werk als jeugdarts bij de GGD, werk ik ook als forensisch geneeskundige. Met mijn team van forensisch artsen sta ik 24/7 klaar voor medische zorg. We kunnen zo met politie en justitie iets te betekenen voor slachtoffers, nabestaanden en arrestanten. Als forensisch arts zie de ingrijpende dingen die gebeuren in de maatschappij, het verrijkt mijn leven om dit mee te maken en iets te kunnen betekenen. Daar ben ik trots op. BIG-nr. 59913628701.

Plaatsingsdatum
30-04-2020, 10:07