GGD West-Brabant
Kind eten

Laat alle kinderen meetellen

Kinderen die in de winter met slippers aan naar school komen. Niks in hun broodtrommeltje hebben of alleen een zakje met een appel bij zich hebben. Sommige kinderen dragen boven hun slippers een pyjamabroek. Er is geen geld voor kleren, weinig geld voor eten.

En dat op een basisschool in een wijk in Etten-Leur.  Schrijnende verhalen die mij enorm raken. Ik denk aan mijn dag. Vanochtend trok ik kleren aan waar ik me fijn in voelde. Ik ontbeet bewust en gezond en bedacht genietend wat ik vanavond op tafel ga zetten. Niets bijzonders: een dag als alle andere voor mij. Maar dat is dus niet voor iedereen zo.

Wegkijken kan niet meer
Jacqueline Aarts, directeur van basisschool De Hasselbraam nodigde mij en andere wijkprofessionals uit om te vertellen wat voor armoede zij dagelijks ziet op haar school. En het kwam binnen. Op armoede leeft nog steeds een taboe. Er is schaamte. Veel zorgen en stress. Ook kinderen kennen deze zorgen en stress. Ze horen er niet bij, kunnen niet meedoen en dit heeft invloed op het leren. Genoeg redenen om me in te zetten voor het project ‘Gelukkig, een leven lang leren aan de Beukenlaan’, met als doel: stop kinderarmoede op basisschool De Hasselbraam.

Kun jij iets missen of helpen?
Er gebeurt zoveel achter de voordeur. De deuren mogen wat mij betreft open, zodat we elkaar wat meer kunnen helpen. Wist je dat 1 op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Een landelijk probleem dus, niet iets typisch voor Etten-Leur. Ik sprak een alleenstaande moeder. Ze is vastberaden en krachtig, op dit moment schuldenvrij. Maar ook zij moet nog sparen voor een jurkje op Marktplaats. Dan denk ik – als je het kan missen - gééf dat jurkje gewoon aan een ander.

Meer solidariteit dat is mijn wens
Persoonlijk word ik heel blij van geven. Het geeft mij altijd een fijn gevoel als ik iets voor een ander kan doen. Veel mensen hebben genoeg, we gooien makkelijk weg. Waarom gaan we niet delen? Hoe mooi zou het zijn als we overschot gaan delen en geven aan gezinnen die in armoede leven. De basis voor het project om kinderarmoede te stoppen.

Samen ontdekken we hoe
Hoe we gaan delen en van betekenis zijn voor gezinnen die het moeilijk hebben? Dat moeten we nog ontdekken. We willen echt aansluiten bij de behoeftes van de ouders en kinderen. De ervaringen van moeders, vaders en kinderen wijzen ons de weg in het project. Met één van de moeders ga ik binnenkort naar ‘de kast van Lotje’ in Den Haag. Gezinnen die iets kunnen missen geven kleren aan de ‘de kast van Lotje’. De kast staat in de wijk waar veel kinderarmoede is. Professionals (zorgverleners, leraren, GGD, welzijnswerkers) functioneren als tussenpersoon en stoppen de kleding in de kast of geven de kleding door. Gezinnen die hulp nodig hebben komen in beeld én hulpverleners krijgen een gezicht. Zo ontstaat verbinding en vertrouwen in de wijk. Behalve via kleding en eten kun je natuurlijk ook elkaar helpen door talenten in te zetten en ‘klusjes’ te doen voor elkaar.

Sterk team
Op de agenda staan meer bezoekjes, zoals naar de organisatie van de app too good to go. Via die app halen mensen eten op in een magic box, het eten komt van een supermarkt, restaurant of een hotel. Of de Quiet community’s in Den Bosch en Tilburg, stichtingen die in actie komen tegen armoede. Gelukkig hoef ik het allemaal niet alleen te doen. In dit project werken we met een bevlogen groep mensen vanuit school, gemeente, Surplus en de GGD. Zelfs Social Work studenten van de Avans Hogeschool dragen bij.

Winnen met mijn hart
Toen ik hoorde dat ik een aardig bedrag kon winnen op mijn werk voor een pitch met een innovatief idee, dacht ik dát moet naar kinderarmoede! Ik besloot mee te doen en ja ik won! Zo blij mee. Volgens de jury kwam de pitch recht uit mijn hart. Dat klopt ook, want weet je het is zo belangrijk waar je wieg staat en hoe je opgroeit. Ik heb zelf een dochter geadopteerd. Met 16 dagen kwam zij bij ons in huis. Vanuit mijn hart vind ik dat ieder kind gelukkig mag opgroeien. Daar is toch niks tegenin te brengen?!


Plaats reactie

 • Hallo Rosalie, dank je wel voor je reactie en wat fijn dat je kinderkleding hebt. Ik heb geen contactgegevens van je. Wil je mij een mail sturen n.pleging@ggdwestbrabant.nl . vriendelijke groet, Noor

  Gepost door: Noor op 25-02-2020 om 16:06
 • Hallo,ik heb veel kinder kleding dat mijn kinderen gebruiken niet meer hoe kan ik helpen met kleren uitgeven?
  Bedankt

  Gepost door: Rosalie op 08-01-2020 om 14:47
 • Hello. Comfort. Joy.
  [url=usacialisgt.com]cialis price[/url]


  See you in New Year 2020
  [url=usacialisgt.com]Cialis for sale[/url]

  Gepost door: Gecutita op 23-12-2019 om 20:55
 • ben heel benieuwd of deze mensen ook bekend zijn binnen het meldpunt zorg en overlast

  Gepost door: eric gronert op 18-12-2019 om 12:07