GGD West-Brabant
Kwikthermometer is kapotgevallen

Zorgen over je gezondheid? Dan ben ik er!

Ik ben Rob van Aalsburg, arts medische milieukunde. Voor dit specifieke vakgebied ben ik nog in opleiding. Ik leer alles over de effecten van het milieu op onze gezondheid. Twee dagen per week volg ik onderwijs. Daarnaast mag ik drie dagen per week ervaring opdoen bij bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) van de GGD’en in Brabant.

De omgeving waarin je leeft en jouw gezondheid

  • Heeft een huis met schimmel invloed op mijn COPD?
  • De gemeente wil een school bouwen langs de snelweg, is dat wel gezond?
  • Knoeien met kwik kan dat kwaad?

Een paar voorbeelden van vragen die ik onderzoek en beantwoord. Deze vragen hebben allemaal te maken met milieu en gezondheid. Als arts kom ik graag in contact met mensen. Hun zorgen neem ik serieus.

Zorgeloos spelen bij oma

Een telefoontje van een bezorgde moeder komt binnen bij de GGD. De kinderen hebben bij oma gespeeld en daar is een oud potje kwik omgevallen. De kurk is los geschoten en de kwik ligt op het tapijt. Of dat kwaad kan? Aan de telefoon probeer ik te achterhalen wat de hoeveelheid kwik is. Kwik is een vloeibaar metaal dat makkelijk verdampt. Kwik kan dus ongemerkt op kleren , vloeren en deuren zitten, maar ook in de lucht. De damp van de kwik is giftig. Ik breng in beeld wie er betrokken is bij het incident. Twee kinderen, een opa, een oma, een meneer die op bezoek was, papa en mama. Ze wonen in drie verschillende huizen.

Op naar Bergen op Zoom

De hoeveelheid kwik baart me zorgen. Dit is een hoeveelheid kwik die ze zelf niet voldoende opgeruimd krijgen. Te lang in de damp verkeren, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar helemaal overtuigd van het probleem is oma nog niet. Dus ik schakel het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in. Met meetapparatuur in de hand, bellen we aan in Bergen op Zoom. Oma voelt zich wat overdonderd. Ik neem haar even apart en leg uit wat we komen doen en waarom. De gezondheid van de mensen en met name de kinderen daar doen we dit allemaal voor. Mijn voorgevoel klopt. Het digitale meetinstrument geeft het hoogst mogelijke getal aan. De concentratie kwik is erg hoog in het huis van oma. We meten verder, ook bij de kinderen thuis. Ook daar vinden we te hoge concentraties. De kwik zit overal. Op kleren, op de vloer, in het tapijt, op de trap, in wasmachines, noem maar op.

Er zit niets anders op

Dan de huizen te saneren. Leegmaken, schoonmaken of vernietigen. De families kunnen hun huis voorlopig niet meer in. Ik vraag of ze familie hebben waar ze terecht kunnen of anders een hotel. Ik geef mijn mobiele nummer. Bij vragen en zorgen, ik ben er voor jullie. Arts zijn is mensenwerk, aan kantoortijden heb je dan niet veel. In deze periode sta ik nauw in contact met de familie.

Check in het ziekenhuis

Omdat het moeilijk is om een helder beeld te krijgen van de blootstelling en de kans op gezondheidsschade dring ik aan op een check in het ziekenhuis. Ik neem contact op met de huisarts en adviseer een controle van het bloed.

’s Avonds krijg ik een appje. De ouders maken zich zorgen over hun kinderen. Zij zijn namelijk uren in het huis van oma geweest. Met welke hoeveelheid kwik zijn zij in aanraking geweest? Heeft dit nog invloed op hun gezondheid? Met die onzekerheid hebben ze het moeilijk. Ik geef aan dat we nu al het mogelijke gedaan hebben, en dat het nu afwachten is wat het bloedonderzoek laat zien. Leven met deze onzekerheid lijkt niet te doen. Dagen later komt de uitslag van het bloedonderzoek. Er is kwik aanwezig in het bloed. Confronterend. Gelukkig kan ik de ouders geruststellen, de concentraties zijn laag. Ik verwacht geen nadelige effecten voor hun gezondheid.

Een zucht van verlichting…

hoor ik bij de moeder als ik het goede nieuws breng. Alle betrokkenen kunnen weer terug naar hun huis en verder met hun leven. Ik heb weken meegeleefd met deze familie. Ze hebben mijn nummer, dus mocht er iets zijn. Ik ben er voor ze.

Mijn werk

Als arts vind ik het fijn dat ik de vrijheid krijg om te doen wat nodig is. De organisatie vertrouwt op mijn medische kennis en dat mag ook. Het is ideaal dat ik de theorie van het onderwijs in de praktijk kan brengen bij de GGD.

Plaats reactie

  • Mooi verhaal, Rob, wat een mooi vak hebben wij toch. Hopelijk een uitzonderlijke casus.

    Elders op de website staat meer informatie over kwik en gezondheid en wat te doen met voorwerpen met kwik in huis (https://www.ggdwestbrabant.nl/milieu-en-veiligheid/kwik).

    Gepost door: Henk Klapwijk op 04-03-2019 om 14:51
Rob van Aalsburg
Rob van Aalsburg

Als arts Medische Milieukunde in opleiding bij de GGD heb ik een heel breed vakgebied. Ik houd me bezig met vraagstukken over milieufactoren die eventueel de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.

Plaatsingsdatum
19-02-2019, 08:34
Categorieën
  • Antwoord op