GGD West-Brabant
Twee mannen in bed (Foto door Kurt Löwenstein | CC 2.0)

De wereld kleurt roze: van ‘fisten’ tot angst voor HIV

In mijn vorige blogs heb ik vooral aandacht besteed aan één onderdeel van mijn werk, namelijk Sense. Sense is er speciaal voor jongeren tot 25 jaar voor al hun vragen op het gebied van seks, relaties en soa. Maar naast dit onderdeel gebeurt er ook nog een heleboel meer tijdens mijn werk als verpleegkundige seksuele gezondheid. Vandaag neem ik jullie graag mee in de wereld van mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De ‘fist-koning’

Een bijzondere wereld voor mij is opengegaan. Voordat ik bij team seksuele gezondheid aan de slag ging, had ik er geen idee van wat er zich allemaal afspeelt. Sinds een klein jaar zien wij als verpleegkundige ook MSM op ons spreekuur. Ik ervaar het als een grote meerwaarde om ook met hen in gesprek te mogen, maar het vroeg wel wat anders van me.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een goed verzorgde man tegenover mij had zitten op het spreekuur. Deze man deed aan fisten. De man vertelde in geuren en kleuren zijn verhaal over dat soms armen tot aan hun oksel verdwijnen in zijn anus. De man mocht zichzelf hierom ook de fist-koning noemen. Daarbij stelde hij direct de vraag ‘hoe dit toch eigenlijk mogelijk was?’. Op een zo’n moment moest ik toch even naar woorden zoeken, want tja… hoe reageer je dan?

Bestaat HIV straks niet meer?

In ‘onze’ roze wereld staat voornamelijk preventie centraal in de vorm van het vaccineren voor hepatitis B en het (in samenwerking met de huisartsen) verstrekken van PrEP. PrEP is een relatief nieuw preventiemiddel wat voornamelijk gebruikt wordt door MSM om een Hiv-infectie te voorkomen. Ik persoonlijk ben ontzettend blij met dit middel want hoe fijn zou het zijn als we op langer termijn HIV helemaal kunnen uitbannen?

Ik spreek zo veel MSM die vanwege angst voor een Hiv-infectie minder kunnen genieten van hun seksleven. Laatst sprak ik zelfs een jongen die moeite had met het behouden van een erectie tijdens de seks als de gedachte aan HIV hem weer overviel. Hoe zonde is dat?

Seks ‘moet’ leuk zijn! Dus vol enthousiasme ging ik het gesprek aan rondom PrEP met de MSM mannen op mijn spreekuur. En tot mijn grote verbazing waren de meningen nogal verdeeld! En opnieuw stootte ik mijn neus… ik heb totaal niet stil gestaan bij de mogelijke (voor)oordelen die dit nieuwe middel met zich mee brengt.

We zitten vol (voor)oordelen

Mannen geven aan dat ze liever niet starten met PrEP want dan krijgen ze mogelijk de naam dat ze met ‘Jan en alleman’ naar bed gaan of dat dit een vrijbrief geeft om zonder condoom te vrijen. Uiteraard zijn er ook een hoop mannen die wel kiezen voor het middel, maar het is toch minder vanzelfsprekend dan ik had gedacht. En wat roept het middel bij jou op?

Niet alleen bij MSM maar ook bij de professionals merk je dat er een omslag moet komen. In het begin verbaasde ik mij hierover, tot onze arts opmerkte dat bij het invoeren van de anticonceptiepil voor vrouwen in 1961 in Nederland mensen op dezelfde manier reageerden. Preventie is leuk, maar het kan dus niet zonder aandacht voor het referentiekader van de ander. Wat een boeiend vak heb ik dan toch om hier een rol in te mogen spelen, doormiddel van het vergroten van kennis bij mensen.

Plaats reactie

Inge van Zundert
Inge van Zundert

Ik ben Inge, 31 jaar oud, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid. Verder ben ik: een verzot fan van healty food (ja ook chiazaden enzo!), mijn kat Pim, heb ik een grote liefde voor Afrika en reizen, boksen, festivalletjes en creëer ik kunstwerken met acrylverf.

Plaatsingsdatum
23-07-2018, 10:03