GGD West-Brabant
Twee jongens voor een voetbaldoel

NIX18, óók bij de voetbal

Aan het begin van het jaar krijg ik een berichtje van de burgemeester van Aalburg. Nou krijg ik niet dagelijks berichtjes van deze ‘burgervader’ maar omdat hij ook portefeuillehouder Volksgezondheid is, benadert hij mij om de strijd aan te gaan tegen verleidingen zoals alcohol en drugs.

Jongeren drinken nog steeds te veel en te vroeg en gebruiken drugs, ook de productie van drugs is een probleem. De gemeente wil dat jongeren veilig en gezond opgroeien en met verleidingen kunnen omgaan. Ik mag de gemeente hierbij helpen en met het commitment van de burgemeester op zak, is dat een klus waar ik zin in heb!

Noad’32 geeft de voorzet

Voetbalvereniging Noad’32 komt bij mij met een hulpvraag. De vereniging wil zich inzetten voor de jeugd en het alcohol- en drugsprobleem aanpakken. Sinds die tijd ben ik regelmatig in hun clubhuis te vinden.

De bal inkoppen met z’n allen

Op een avond nodigen we alle ouders, coaches en vrijwilligers uit. Samen met Novadic Kentron (verslavingszorg), de politie, een kinderarts praten we over de gevaren van drugs en alcohol. Hoe je afspraken maakt en vooral over wat de rol is van iedereen aan tafel. Soms ook een heftige discussie want waar eindigt de rol van de voetbalvereniging en waar begint die van de ouders? Hoe dan ook, iedereen heeft een rol! Een moeder zei na afloop ‘mijn dochter wordt volgende maand 16 en ik heb toegezegd dat er alcohol mag zijn op haar feestje maar daar ga ik nog eens goed over nadenken.’

Geef die rode of gele kaart!

Die moeder heeft gelijk, want regels stellen en afspraken maken is nog steeds heel belangrijk voor jongeren. Je denkt dat je puber niet luistert, maar ze horen het wel. En drinken ze toch alcohol dan blijven ze jouw stemmetje horen zodat ze het in ieder geval een beetje minder doen. Dus stel een norm en houd vol!

Blijven ‘jagen’

Zo hield ik ook vol met deze voetbalclub. Want bij die ene avond bleef het niet. Ik organiseerde nog een voorlichting voor het barpersoneel over hoe zij drugsgebruik kunnen herkennen. Afgebroken rietjes, kapotte balpen en oude pasjes duiden bijvoorbeeld op het gebruik van speed of cocaïne.

Op het volgende feest deelden we 18plus bandjes uit zodat het barpersoneel goed kon zien wie er mocht drinken en wie niet. Eén jongen, ouder dan 18 jaar, had toch te veel gedronken. De voetbalvereniging belde zijn ouders. Zijn vader kwam hem halen, excuseerde zich voor het gedrag van zijn zoon en sprak waardering uit voor het handelen van de club. Zo kan het ook!

Gezonde goals

Ik ben zo trots op deze club! Stapje voor stapje zag ik de cultuur veranderen. Ik vind het oprecht knap dat deze club zijn verantwoordelijkheid voelt om te werken aan een gezonde en veilige sportomgeving. En inmiddels weten we elkaar te vinden. Ik informeer de club over de NIXzonderID campagne en de club deelt ervaringen en leerpunten van hun nieuw beleid met mij. In het nieuwe seizoen heeft de club mijn hulp gevraagd voor een gezonde sportkantine.

Noad’32 is een voorbeeld voor andere voetbalclubs.  Een nieuwe voetbalclub uit Aalburg heeft zich al gemeld. Echte verandering, echt resultaat, zuivere goals. Best leuk dat balletje trappen!

Plaats reactie