GGD West-Brabant
Blog
Hangplek in Bergen op Zoom

Zorgen op straat met digitale hulpmiddelen

Naast mijn gebruikelijke EHBO-tasje om zorg op straat te verlenen, ben ik nu ook bepakt en bezakt met toffe E-Health gadgets! Ik ga ermee proef draaien om te zien of het een verrijking is in mijn werk.

Alles is klein van formaat, licht in gewicht en gemakkelijk in gebruik.  Het gaat dan over apparaatjes die met sensoren dingen in het bloed kunnen meten. Bijvoorbeeld een beperkt hartritme of polsslag, je bloeddruk, temperatuur en zuurstofverzadiging. Op kantoor ging niemand weg zonder iets even uitgeprobeerd te hebben. De apparaatjes zorgen voor een grote heb- factor.

Meten op de hangplek voor dak- en thuislozen

Ik ga ermee naar de hangplek -  een op zijn kant gezette container - waar dak- en thuislozen samenkomen en grote delen van de dag doorbrengen. Pas als het echt slecht gaat met hun gezondheid komen zij bij mij langs op het spreekuur.  Maar meestal stellen ze het te lang uit. Ik word altijd opgewekt welkom geheten. Als ik uitleg dat ik wat spulletjes heb om uit te proberen, heb ik in no- time heel wat kandidaten! Ik spreek wel op voorhand af dat als de uitslag verontrustend is, we er ook wat mee gaan doen. Daar zijn de meesten het wel mee eens.

 

Een kleinere drempel naar zorg… zo lijkt het

Nog niet geheel gewend aan de futuristische apparaatjes houd ik onwennig dingen tegen voorhoofden, doe polsbandjes om en houd vingers in houders. Na enige tijd laten de apparaatjes allerlei uitslagen zien. Jeetje dat is wel een afwijkende hartslag! Oh nu wordt er een wond voor mijn neus gehouden die er echt slecht uit ziet.  Enne zag ik nou luizen toen ik dichtbij een gezicht kwam? Pfff even pas op de plaats. Het wordt mij teveel. Iedereen wil weten of de uitslag goed of slecht is en wat het dan betekent. Ik stop en zeg dat ik er zo van in de war raak. Een voor een a.u.b.

Spreekuur op een bankje!

Gelukkig krijg ik alle begrip en begin ik opnieuw. Ik ga op een bankje zitten en één voor één komt er iemand naast mij zitten.  Ik kies er voor om de uitslagen op te schrijven en zo nodig meteen een afspraak te maken voor een vervolg.

Van spreekuur buiten naar binnen

Wie mij die dag bij is gebleven is een dakloze vrouw die niet snel hulp zoekt. Zij  had koorts en een lage saturatie (de hoeveelheid zuurstof in het bloed). Door de uitslag kwam zij schoorvoetend die middag op het dak-en thuislozenspreekuur. Mevrouw werd dezelfde dag nog opgenomen in het ziekenhuis met een verwaarloosde longontsteking. 

Mijn ervaring

Het is makkelijk als je op deze nieuwe manier metingen kan doen. Het is een mooi aanknopingspunt vooral bij mensen die graag zorg mijden. Het heeft een bindende werking. Het maakt de drempel net iets minder hoog om op het spreekuur te komen. Van groot belang is wel dat de kwaliteit van zorg/metingen bij deze innovatie in het vizier blijft, daar draait het uiteindelijk om. Binnenkort volgt de evaluatie!

Plaats reactie

 • Dag Jaantje, dank voor je reactie! Inderdaad, er zijn veel hangplekken waar zich mensen bevinden die medische zorg nodig hebben. Gelukkig zijn de meeste mensen geen zorgmijders en hebben zij een huisarts waar zij naar toe kunnen gaan. Maar om je vraag te beantwoorden – deze hangplekken bezoeken wij ook en mochten er zorgen zijn kan er altijd gemeld worden bij het Meldpunt Zorg en Overlast van de GGD.

  Gepost door: Pierrette Schoon op 25-01-2018 om 08:46
 • Goed bezig Pierrette! mooi verhaal

  Gepost door: Arnold op 23-01-2018 om 14:04
 • Hangplekken er zijn er natuurlijk meer, kijken naar de ouderen die samen komen bij IKEA, Hema enz: deze hebben soms ook medisch zorg nodig en dan onze jongeren niet te vergeten
  Wat doet u daaraan als sociaal verpleegkundige aan deze groep?

  Gepost door: Jaantje Fuit op 23-01-2018 om 13:08
 • Pierrette je bent een Kanjer!

  Gepost door: Tessa Dijkhuizen op 23-01-2018 om 08:48
 • Super blog! Leuk verhaal!

  Gepost door: Sanne van Etten op 23-01-2018 om 08:46
Pierrette Schoon

Ik ben Pierrette Schoon en werk als sociaal verpleegkundige bij de GGD. Ik sta klaar voor kwetsbare mensen die (tijdelijk) extra zorg nodig hebben. Ik deel graag mijn ervaringen want iedereen verdient de juiste zorg.

Plaatsingsdatum
22-01-2018, 11:48