GGD West-Brabant
Blog

Over werkdruk en nieuwe kansen

Vanuit het verpleegkundig werkveld wordt er veel geschreven over de enorme administratieve belasting voor verpleegkundigen. Twitter staat er vol mee. De term verpleegkundige is nog nooit zo vaak gevallen in het regeerakkoord dan voorheen. Hoe zit dat bij jeugdverpleegkundigen? Over werkdruk en nieuwe kansen.

Rennen en scheuren

Jaren geleden was ik wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Toen ervaarde ik wel degelijk een werkdruk. Rennend en scheurend van de een naar de ander. Veel patiënten waren eenzaam en zaten de hele ochtend op me te wachten. Rust voor een kopje koffie en een praatje was er vaak niet. Ik vond dat heel frustrerend.

Het werk van de jeugdverpleegkundige is heel divers

Dat rennen en scheuren is gelukkig minder in de jeugdgezondheidszorg. Als jeugdverpleegkundige ben ik op heel veel verschillende fronten bezig. Ik ben enthousiast over mijn vak, dus vind eigenlijk alle fronten interessant. Echter die vele uiteenlopende werkzaamheden in de jeugdgezondheidszorg geven bij tijd en wijle wel wat druk.

Het vak beweegt mee met de maatschappij

In de jeugdgezondheidszorg (onderdeel van onze GGD) is de laatste jaren veel veranderd. Als jeugdverpleegkundige houd ik me niet meer alleen bezig met het draaien van consultatiebureaus en afleggen van huisbezoeken. Ik kom op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Er is multidisciplinair overleg met verloskundigen, fysiotherapeuten en logopedisten. En we gaan als jeugdgezondheidszorg regelmatig in gesprek met de gemeenten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Vorige week had ik een gesprek met de gemeente waar ik werk. We namen de resultaten van de jeugdmonitor mee. Dit is een onderzoek over hoe het gaat met onze jeugd. We konden heel goed aangeven waar extra ondersteuning en hulp nodig was. Bijvoorbeeld bij het gebruik van alcohol onder jongeren vanaf 16 jaar. Mijn collega gezondheidsvoorlichter was hier ook bij aanwezig. Zij vertaalt zo’n signaal dan meteen naar specifieke programma’s op dit gebied; voorlichting bij ouderavonden, begeleiding bij schoolfeesten, overleg met sportkantines, voorlichting aan jongeren etc. Ik vind het interessant om mee te denken en gemeenten te adviseren, immers wij weten hoe het met onze jeugd gaat.

Andere en nieuwe vaardigheden, jezelf ontwikkelen!

Onze nieuwe ‘taken’ vragen ineens om hele andere vaardigheden van mij en mijn collega’s jeugdverpleegkundigen. We moeten kunnen samenwerken met nieuwe partners, we willen ons profileren en zelfs een adviserende rol hebben als het gaat om beleid van gemeenten. Ik vind dat heel leuk om te doen, het geeft voor mij een hele positieve draai aan mijn werk.

Dus druk? Tja, het is maar net hoe je het bekijkt. Het vak van jeugdverpleegkundige is in deze tijd veel omvattend, geeft steeds nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Dus ik ga ervoor! Jij ook?

Plaats reactie