GGD West-Brabant
Ik? Ik praat de hele dag over seks (oh ja en anticonceptie..)

Seks, seks en nog meer seks!

Anale seks, neuken, chlamydia, pus uit de penis… Het vliegt allemaal over de tafel. En mijn gezicht blijft geheel in de plooi. Inge van Zundert neemt je mee in haar ervaringen als Soa-verpleegkundige (in-opleiding). Dit is haar eerste blog.

Seks, seks en nog meer seks

Het is toch even wennen. Voor je werk de hele dag over seks praten en alles wat daarbij komt kijken. Maar wat een mooi vak. Mensen die op hun meest kwetsbaar zijn, ondersteunen, motiveren en testen. Jong, oud, het maakt niet uit. Je moet het maar kunnen en dat zonder oordelen!

Door elkaar rammelen

Hoe vaak je op een dag wel niet in de verleiding komt om mensen door elkaar te rammelen of op het hart te drukken dat ze andere keuzes ‘moeten’ maken! Tja, daar is dan het oplossingsgericht werken. Nee, niet ik als verpleegkundige kom met de oplossing, maar de cliënt zelf. En de weg daarnaartoe mag ik stimuleren.

Gewoon vaak testen…

Stel je voor: een mooie jongedame schuift bij je aan tafel. Ze vertelt dat ze sinds 4 maanden in de escort werkt en dat ze om die reden een soa-test komt doen. Heel goed!
Maar…verderop in het gesprek geeft ze aan dat ze naast het condoom verder geen anticonceptie gebruikt. Huh?!
15 partners in 4 maanden tijd en dan het risico lopen op een eventuele zwangerschap. Haar redenering: ik wil geen hormonen in mijn lijf en een spiraal vind ik eng. Ze heeft besloten om gewoon regelmatig een zwangerschapstest te doen. Maar is dat niet veel enger…?

Tja, ík heb geen penis!

Of een jongeman op het chat-spreekuur die aangeeft dat hij te vroeg ejaculeert. Soms binnen 2 of 3 minuten, maar over het algemeen lukt het hem niet om het langer dan 1 minuut vol te houden. Zijn vriendin is om deze reden bij hem weggegaan. Hij vraagt om tips, maar elke tip/truc veegt hij direct van tafel. Tja, hoe moet je nu een man adviseren hierin, ik heb immers geen penis. En plots is hij offline…

Neus stoten

Dus theoretisch kun je het allemaal goed weten, maar in de praktijk blijkt het dan toch vaak anders te zijn of te lopen. Nooit bij stil gestaan dat dit vak zo veelzijdig is. Maar oefening baart kunst en collega’s helpen me natuurlijk. Intussen ga ik verder met (af en toe) mijn neus stoten en het volop ontdekken van de wonderlijke wereld van Sense/soa!

Blijf je me volgen?

Plaats reactie

Inge van Zundert
Inge van Zundert

Ik ben Inge, 31 jaar oud, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid. Verder ben ik: een verzot fan van healty food (ja ook chiazaden enzo!), mijn kat Pim, heb ik een grote liefde voor Afrika en reizen, boksen, festivalletjes en creëer ik kunstwerken met acrylverf.

Plaatsingsdatum
22-02-2017, 12:00