GGD West-Brabant
En? Wat kies jij?

Maar dat deden wij vroeger toch ook?

Vanaf 1 januari mogen jongeren tot 18 jaar geen alcohol meer drinken. Nu vierde een vriendin van mij vorige week de 16e verjaardag van haar dochter. Volgens de wet mag ze nu dus alcohol drinken en kan ze éindelijk ‘meedoen’. Over anderhalve maand mag haar dochter dat dus niet meer.

Lastig vraagstuk

“Moet ik haar dan weer verbieden om alcohol te drinken?” vroeg die vriendin mij onlangs. “Mijn man en ik hebben altijd tegen onze dochter gezegd dat ze vanaf haar 16e af en toe een glaasje alcohol mocht drinken. Nu is het zover en dan verandert de wet per 1 januari zodat ze vervolgens bijna twee jaar geen alcohol meer mag drinken.” Overigens vindt ze de leeftijdsverhoging net als ik een goed zaak. Zeker nu we zoveel meer weten over de schadelijke gevolgen van alcohol op de hersenen van tieners. Maar ik begrijp dat opvoeders met dit vraagstuk worstelen.

Goede oude tijd…

Mijn advies aan deze ouders is om te zorgen dat beide partners op één lijn zitten. “Dat zit wel goed”, antwoordde mijn vriendin, “de vraag is of ik opa en oma kan overtuigen van het feit dat ze haar geen glaasje wijn meer kunnen aanbieden. Zij vragen zich af wat dat ene glaasje nou uitmaakt: wij deden dat vroeger toch ook en met ons is het ook goed gekomen!” Ik kan me die tegenstand wel voorstellen. Wat grootouders alleen niet altijd beseffen is dat er nu veel meer mixen, cocktails en sterke drank bestaan dan vroeger. Bovendien is er meer geld en meer gelegenheid om alcohol te drinken; jongeren drinken soms wel drie avonden in de week alcohol. Verder raad ik ouders aan met hun kind in gesprek te gaan over de verhoging van de leeftijdsgrens. Gewoon aan de keukentafel met een kop thee en een koekje en geen zware gesprekken. Als gezondheidsbevorderaar weet ik dat je als opvoeder vaak meer invloed op het gedrag van je kind hebt dan je denkt. Ook als het gaat om het stellen van regels over alcoholgebruik.

Gelijkgestemden

Wat in dit geval ook kan helpen is om de ouders van de vrienden en vriendinnen van je zoon of dochter op te zoeken die met hetzelfde vraagstuk worstelen. Door het samen eens te worden hoe met het vraagstuk om te gaan, voorkom je na 1 januari discussies dat vriendin X van 16 jaar of vriend Y van 17 jaar van hun ouders wel alcohol mag drinken. Binnenkort maar eens navragen of mijn vriendin die gelijkgestemde ouders al heeft gevonden!

@NoorPleging

 

Plaats reactie